Nahajate se tukaj

Dr. Jože Pučnik je edini Slovenec s tako visokim priznanjem v tujini – dvorano v Evropskem parlamentu

Ob poimenovanju dvorane v Evropskem parlamentu po dr. Jožetu Pučniku so se združili ljudje različnih političnih prepričanj

Včeraj je v Bruslju v Evropskem parlamentu potekala inavguracija konferenčne dvorane, poimenovane po velikem Slovencu dr. Jožetu Pučniku. Ob robu dogodka so v izjavah za medije evropski poslanec dr. Milan Zver, predsednica sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika dr. Andreja Valič Zver in sin dr. Jožeta Pučnika Gorazd Pučnik izpostavili pomen in vlogo dr. Pučnika za Slovenijo in Evropo, pri čemer so vsi poudarili njegovo skromnost, pa tudi pripadnost evropski ideji.

Tesni sodelavec dr. Pučnika in evropski poslanec dr. Milan Zver je dejal, da je bila ideja o tem, da bi dvorano v Evropskem parlamentu poimenovali po dr.  Pučniku stara že pet let. »Že ob desetletnici Pučnikove smrti sem skušal to realizirati, takrat ni uspelo, tokrat, ob petnajstletnici smrti, pa nam je,« je dejal dr. Zver, ki je ob tem izrazil veliko hvaležnost vodji Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfredu Webru, ki je tudi zelo pripomogel k temu dejanju. »Sam postopek je namreč dokaj težek, petstopenjski, toda na koncu je tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani skupaj s svojim birojem sprejel odločitev o poimenovanju dvorane,« je dejal dr. Zver. 

Ob vprašanjih glede aktualnih razmer v Sloveniji in Evropski uniji, bi, po mnenju evropskega poslanca, dr. Pučnik tudi danes imel določene kritike. »Dr. Pučnik ni bil človek, ki bi stavil na centralizem in poenotenje, ampak si je želel že za Slovenijo več avtonomije in samostojnosti,« je dejal dr. Zver in dodal, da bi danes v okviru EU gotovo zagovarjal takoimenovano medvladno metodo, »kjer imajo države članice pomembno vlogo pri urejanju odnosov znotraj Evropske unije.« Prav tako bi, po besedah dr. Zvera, skušal pritegniti Evropejce in Evropejke k večji politični participaciji.  

Predsednica sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika dr. Andreja Valič Zver pa je včerajšnji dogodek v Bruslju označila kot izjemno pomembnega za celotno Evropsko unijo. »Moto dr. Pučnika in tudi Inštituta je, da je treba razvijati demokratično politično kulturo. Demokracija to potrebuje. In to je dr. Jože Pučnik dobro spoznal, ko se je po zaporni kazni v petdesetih in šestdesetih letih bil prisiljen umakniti v Nemčijo in tam ustvariti akademsko kariero,« je izpostavila dr. Valič Zver. Ob tem je dodala, da je dr. Pučnik v času, ko je bil v Nemčiji, še verjel, da institucije in organizacije predstavljajo strukturo demokratičnega sistema. »Ko pa se je vrnil domov, v času slovenski pomladi, ko mu je takratni režim dovolil vrnitev, pa je spoznal, da je potrebno več kot institucije in strukture, in sicer, da je potrebno razvijati demokratično politično kulturo in vrednote, na katerih temelji tudi Evropska unija,« je dejala.

Ob tem je tudi izpostavila pomen in vlogo dr. Jožeta Pučnika za Slovenijo. »Dr. Jože Pučnik je bil prav gotovo motor slovenske osamosvojitve, demokratizacije, tisti pravi oče slovenske države in eden glavnih akterjev, ki so takrat poleg obrambnega ministra Janeza Janše in notranjega ministra Igorja Bavčarja soustvarjali samostojno slovensko državo. Bil je demokrat tako po srcu, kot po naravi. Bil je politični zapornik, disident, ki je zdržal v najhujših časih komunistične diktature ne le zapor, temveč tudi hudo mučenje, samico. Vse to je preživel s pokončno dvignjeno glavo, velikim pogumom in ogromno notranjo močjo,« je dejala dr. Andreja Valič Zver. Ob tem je še poudarila, da je v odločilnih trenutkih, ko so se v Demosu odločali glede plebiscita, bil tisti, ki je dajal »ton in takt«. On je bil tisti, ki je dejal: »Gremo. Sedaj gre za Slovenijo.«

Na vprašanje novinarja, kaj meni o tem, da je današnja inavguracija združila politike različnih polov, je dr. Andreja Valič Zver odvrnila, da je dr. Pučnik imel »neko čudežno karizmo, da je uspel združevati različne ljudi, ki so bili v Demosu, ki je bil vendarle raznolika združba ljudi, ki pa so si želeli v temelju dvoje: demokratizacijo Slovenije in osamosvojitev. To je Demosu uspelo po veliki zaslugi dr. Jožeta Pučnika in današnja slovesnost je spet združila ljudi različnega političnega prepričanja,« je poudarila predsednica sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika.

Tudi sin dr. Jožeta Pučnika, Gorazd Pučnik, ki je bil prisoten na slavnostnem dogodku, je o svojem očetu dejal, da je bil ponosen slovenski državljan ter Evropejec, ki je sanjal Slovenijo v Evropi. Ob tem se je Gorazd Pučnik zahvalil dr. Milanu Zveru, Andreji Valič Zver, Janezu Janši in vsem, ki so pripomogli k poimenovanju dvorane po dr. Pučniku, saj se zaveda, kako trdo je treba delati, da se kaj takšnega dogodi. »Če primerjam z olimpijado. Niso vsi pripadniki istega športa, in samo nekateri dobijo zlato medaljo. Danes smo lahko ponosni na to, da je Jože Pučnik dobil to zlato medaljo,« je še dejal sin dr. Pučnika, ki obenem meni, da so na to dejstvo ponosni tudi tisti, ki, če primerjamo s športom, »niso ravno igrali istega športa.« 

»Mislim, da bi oče rekel, da je stanje v Sloveniji danes boljše kot pred 30 leti, vendar pa se s tem ne smemo zadovoljiti, to nas ne sme uspavati,« pa je Gorazd Pučnik odvrnil na vprašanje o tem, kako bi današnje razmere v Sloveniji ocenil njegov oče.

Video posnetek izjav je na voljo tukaj.