Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Dr. Jože Pučnik je našel svoje domovanje tudi v okviru EU

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje  Aktualno na Nova24TV, kjer je z voditeljem spregovoril o odločitvi Evropskega parlamenta, da pomembno konferenčno dvorano poimenuje po dr. Jožetu Pučniku. V oddaji je bilo govora predvsem o tem, kako je do tega poimenovanja prišlo in kaj takšno dejanje pomeni za Slovenijo.

Po besedah dr. Zvera poimenovanje dvorane po dr. Jožetu Pučniku za Slovenijo pomeni veliko. »Slovenija je prvič v evropskih institucijah dobila nek prostor, ki bo poimenovan po Slovencu. Doktor Jože Pučnik s tem sodi tudi ob bok največjih imen evropske politične zgodovine, kot so Adenauer, Schuman in drugi,« je dejal dr. Zver in spomnil, da Evropska unija danes ne premore veliko število politikov, ki bi imeli za sabo takšno zgodbo, kot jo ima doktor Jože Pučnik. Ob tem je izrazil upanje, da se bo Pučnikova zgodba tudi na ta način predstavila v Evropi. Omenjeno poimenovanje dvorane pa tudi dr. Zveru osebno pomeni izjemno veliko. »Jožeta Pučnika sem prvič spoznal v živo leta 1987, ko nam je študentom predaval na ljubljanski univerzi. Takrat smo bili navdušeni, brali smo njegove spise, knjige in seveda nas je mnoge prevzel. Moja politična usoda je bila takrat zapečatena in vesel sem tega, da sem tudi kasneje lahko dolga, dolga leta tesno sodeloval z njim,« se je ob tem spominjal dr. Zver.

Na vprašanje o tem, kako je potekal sam proces oziroma kako je sploh prišlo do poimenovanja enega dela Evropskega parlamenta po doktorju Jožetu Pučniku, je dr. Zver dejal, da je prvič vložil pobudo za poimenovanje pred petimi leti ob desetletnici Pučnikove smrti. »Takrat politična klima očitno ni bila ustrezna, da se sprejme ta odločitev,« je ob tem komentiral evropski poslanec in še opozoril, da pravzaprav v Evropskem parlamentu ni veliko prostora, ki bi bil na razpolago za kaj podobnega. »Tudi pritiski  iz drugih držav so prav tako veliki in moral sem čakati kar debelih pet let, da je prišlo od ideje do njene realizacije,« je povzel dr. Zver, ki je izpostavil tudi delo njegove ekipe, ki je vseskozi verjela v to, da je ideja uresničljiva.

»Predvsem pa sem hvaležen predsedniku skupine Evropske ljudske stranke Manfredu Webru, ki je takoj poprijel to idejo. Po tem, ko smo natančno obrazložili, kdo je doktor Jože Pučnik, so tudi drugi Webrovi sodelavci videli, da je moja pobuda več kot upravičena in postopki so stekli. Uspeli smo v vseh stopnjah procedure,« je še povedal evropski poslanec. Ob tem je izrazil mnenje, da pri poimenovanju dvorane ne gre samo za poklon samemu doktorju Jožetu Pučniku kot osebi, ampak »celotni stvari, če si sposodim parafrazo gospoda Jančarja.«  »Mislim, da to kaže na svojevrstno podporo slovenski pomladi in pa demokratičnim silam v Sloveniji,« je poudaril evropski poslanec, ki je ob tem povedal, da so idejo o poimenovanju dvorane po dr. Pučniku podprli tudi vsi člani nacionalne delegacije iz Evropske ljudske stranke. »Vsakega posebej  sem vprašal, ali ima kakšne pomisleke ali ne, in vsi so se strinjali, tako, da lahko rečemo, da je to naš skupni projekt,« je še povedal evropski poslanec.

Dr. Milan Zver je tudi pojasnil, da se v dvorani, ki bo poimenovana po dr. Jožetu Pučniku, odvijajo pomembni sestanki in srečanja. »V njej se odvijajo pripravljalni sestanki biroja Evropskega parlamenta, redno zasedajo tri velike nacionalne delegacije, tudi člani Evropske ljudske stranke v kar šestih odborih Evropskega parlamenta. Skratka, gre za zelo zasedeno dvorano. Tudi s tega vidika se mi zdi zelo pomembno, da smo dobili ravno ta prostor,« je še povedal dr. Zver.

Evropski poslanec je v oddaji spregovoril tudi o tem, da bo v omenjeni dvorani svoje mesto dobil celo doprsni kip doktorja Jožeta Pučnika, ki je do sedaj bival v Pučnikovi hiši na Trstenjakovi v Ljubljani. »Dom doktorja Jožeta Pučnika se je torej iz Trstenjakove razširil še v Bruselj, iz Slovenije v Evropsko unijo,« je ob tem dejal dr. Zver in spomnil, da je dr. Pučniku Evropa  že nudila zatočišče pred 50 leti, ko je bil izgnan iz domovine in mu je domovina bila bolj kot mačeha. »Evropska unija mu je nudila zatočišče dve desetletji, da si je opomogel, se vrnil v Slovenijo in pomagal združenim demokratičnim silam do prve zmage na parlamentarnih demokratičnih volitvah leta 1990. To se mi zdi pomembno, tako, da lahko rečemo, da je sedaj Pučnik končno našel svoje domovanje, bivanje v svoji ožji, pa tudi širši domovini,« je zaključil evropski poslanec.

Video pogovora si lahko ogledate tukaj.