Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver na srečanju z Učiteljskim združenjem Slovenije

Podpredsednik SDS in evropski poslanec dr. Milan Zver ter predsednica Odbora za izobraževanje, znanost in šport Mojca Škrinjar sta se 24. maja 2018 v Ljubljani srečala s predstavniki Učiteljskega združenja Slovenije.

Učiteljsko združenje Slovenije je bilo ustanovljeno pred dvema letoma in je trenutno dejavno na več področjih osnovnega in srednega šolstva. Na srečanju so predstavili ključne sistemske rešitve, za katere so prepričani, da je čas, da jih nova vlada čim prej uresniči. Tako predlagajo v posebnem zakonu uzakonitev Učiteljske zbornice Slovenije, uzakonitev drugačnega načina izbora ravnateljev in izboljšanje načina financiranja srednjih šol.

Mojca Škrinjar je na srečanju izrazila podporo ustanovitvi učiteljske zbornice in dodala, da bo SDS v primeru, da bo po volitvah sooblikovala koalicijsko pogodbo, to vanjo tudi jasno zapisala. Škrinjarjeva je prepričana tudi, da je izbor ravnatelja preveč zapleten, da pa se bo potrebno v prihodnje še pogovarjati o tem, kateri model bi bil najprimernejši in kako ga vpeljati. »Vsekakor pa ostajamo pri svojih zavezah, ki smo vam jih že podali pred časom in se jih bomo po volitvah vsekakor držali,« je še dodala.

Predsednica učiteljskega združenja je v nadaljevanju izpostavila nekaj najbolj perečih izzivov, s kateri se danes sooča marsikateri slovenski učitelj. Učitelji so preobremenjeni, zaradi spremembe vzgojnih predmetov v predmete z oceno danes učenec v povprečju dobijo 1,5 ocene na teden, nihče se ne ukvarja z nadarjeni učenci po tem, ko so prepoznani kot taki … »Želimo biti soodločevalci pri oblikovanju slovenskega šolskega sistema, ki ga je potrebno poenostaviti, prevetriti, posodobiti in tudi uskladiti z nacionalnim preverjanjem znanja,« je poudarila. Ob tem je izrazila kritiko zaradi nedavno sprejetega novega učnega načrta za slovenščino v osnovnih šolah, saj slednji po njenih besedah sploh ni bil usklajen s stroko pa tudi učitelji pri pisanju načrta niso sodelovali.

Tako Mojco Škrinjar kot dr. Milana Zvera je zanimalo, kako učiteljsko združenje vse od svojega nastanka sodeluje s šolskim sindikatom. »Zakon bo moral v prihodnje res jasno razmejiti, katere so naloge združenja in katere pripadajo sindikatu, zato da bosta med seboj sodelovala, ne pa bila v konfliktu,« je poudaril dr. Zver.

V zvezi s financiranjem srednjih šol sogovorniki niso izoblikovali jasne rešitve, so pa se strinjali, da bo potrebno nekatere stvari vendarle spremeniti. Tudi v zvezi s kakovostjo šol so si bili edini, da glavni pokazatelj kakovosti ni in ne bi smel biti število projektov, ki jih neka šola izvaja.

Ob koncu srečanja so se sogovorniki nadejali dobrega sodelovanja tudi v prihodnje, vse za dobrobit slovenskega šolskega sistema, za katerega so poudarili, da je zagotovo eden najpomembnejših, če že ne najpomembnejši podsistem v državi