Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Največ državotvorne moči, ki jo je imel Demos, je prisotno prav v SDS

Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes v Mariboru predstavil svojo novo knjigo "30 let zvestobe Sloveniji".

Kot je uvodoma ob predstavitvi knjige dejal evropski poslanec, je bil pred tridesetimi leti  čas slovenske pomladi, ko je politično dozorevala tudi slovenska družba. »Civilna družba se je že prej oblikovala, na koncu 80. let pa so prišle na vrsto tudi neodvisne politične organizacije, ki so morale formalno še nekaj časa delovati v okviru socialistične zveze, potem pa so se osamosvojile in so kasneje tvorile jedro, ki se je oblikovalo v Demos, ki si je zastavil dve ključni prioriteti – to je osamosvojitev in demokratizacija,« je uvodoma povedal evropski poslanec in dodal, da so akterji iz SDZ in SDSS  odigrali ključno vlogo pri osamosvajanju Slovenije in pri njeni demokratizaciji. »Če ne bi bilo Demosa, bi bila zgodba bistveno drugačna in ne vemo, kako bi se izteklo hrepenenje Slovencev po samostojni državi,« je poudaril dr. Zver.

Nato je izpostavil, da je bil ključni mejnik za stranko ustanovitev obeh zvez in prva dva kongresa. »Zame je bil pomemben kongres leta 1993, ko je Janez Janša prevzel vodenje stranke. Na litostrojskem kongresu leta 1993 je Janša, stranko nekoliko drugače usmeril. Več je bilo poudarjenih domoljubnih in patriotskih vrednot, stranka je takrat navezala nek realen stik z volilnim telesom. Od konca leta 1993 dalje je stranka imela sladke težave: vpisati se je želelo ogromno novih članov, ki so želeli delati in delovati, stranka je oblikovala vrsto forumov in interesnih organizacij, da je lahko to energijo počrpala vase,« je poudaril dr. Zver in dodal, da je največ državotvorne moči, ki jo je imel Demos, prisotno prav v SDS.

»Vzpon stranke iz leta 1993 in 1994 je povzročil tudi prve pretrese na slovenski politični sceni. Takrat je nastala tudi mega stranka LDS, ki je združevala manjše stranke iz leve sredine, in zgodila se je Depala vas, saj sta Janez Janša in SDSS postajala vedno močnejši. Tu se je začel pogrom proti stranki, ki je trajal tudi kasneje, tudi v zadnjem desetletju,« je spomnil evropski poslanec in dodal, da je leta 1995 stranka prvič na javnomnenjski anketi prehitela LDS. »Takrat so se nekateri zbali, da bi SDS lahko postala najmočnejša in že takoj so se začeli prvi napadi,« je dejal evropski poslanec. Opozoril je, da je SDS leta 2004 dosegla svojo prvo veličastno zmago in oblikovala uspešno vlado, ki jo je vodil Janez Janša in ki je celotno štiriletno obdobje delovala v enaki sestavi. »Konec tega obdobja zaznamuje predsedovanje EU, kar je posebna zgodba o uspehu,« je spomnil poslanec in ob tem še dejal, da so ljudje po dolgoletni vladavini LDS s prvo vlado Janeza Janše lahko ugotovili, da je bila desnosredinska sestava prve vlade tudi lahko dobra in učinkovita. »Rezultati te vlade so bili fascinantni in potem so na levi strani sklenili, da bo treba nekaj narediti in da se mandat ne bi ponovil in slovenski režiserji so režirali afero Patria, ki so jo izvozili iz Finske,« je spomnil dr. Milan Zver, ki je jasno povedal tudi, da je ta afera celo desetletje krojila slovensko politično zgodbo. »Zagotovo je prvi efekt, ki ga je imela afera Patria, poraz na volitvah leta 2008,« je dejal poslanec in opozoril, da kljub temu, da je bil predsednik stranke v aferi oproščen, sta tako predsednik kot stranka utrpela škodo. »Tudi država je po tej aferi utrpela škodo, rezultati naslednjih vlad so bili slabi,« je izpostavil evropski poslanec.

»Zadnje obdobje se je stranka zmagoslavno vrnila, z zmagami na lokalnih volitvah, na državnozborskih volitvah, toda vlado so vseeno sestavile stranke, ki so izgubile na parlamentarnih volitvah,« je poudaril dr. Milan Zver.

Ko je evropski poslanec, ki je hkrati tudi podpredsednik Slovenske demokratske stranke, spregovoril o stranki, je dejal, da je SDS ena redkih, ki si naziv politična stranka tudi zasluži. »Stranka ima članstvo, program, kadrovsko sestavo, ki je sposobna voditi državo. Danes se na slovenskem političnem odru pojavljajo in relativno hitro izginevajo stranke, so kot meteorji, in ne oblikujejo niti strukture, nit članstva, pridejo in izginejo. To pa ni dobro za razvoj demokracije, ne za njeno stabilnost,« je poudaril evropski poslanec in izrazil upanje, da bo v prihodnje  manj strank, vendar da bodo te bolj močne in da bodo lahko spisale zgodovino, kot jo piše SDS.  Ob tem je poslanec še poudaril, da je SDS bila vedno zavezana slovenstvu in domoljubju, poleg svobode in solidarnosti. »SDS je vselej nastopala kot močan branik slovenske države in naroda, tako bo tudi v prihodnje,« je dejal in spomnil, da je LDS obstajala, dokler je bila na oblasti, saj so jo povezovali zgolj interesi po oblasti, SDS pa je bila močna tudi, ko ni bila na oblasti. »Mi celo danes, v opoziciji, predlagamo zakone, celo več kot vlada sama in ravno ta proaktivnost je garancija, da bo stranka uspešna tudi v prihodnje,« je prepričan dr. Zver.

Evropski poslanec je dejal, da je knjigo 30 let zvestobe Sloveniji" napisal z dobrim namenom. V njej je veliko subjektivnosti, je pa obenem skušal objektivno zapopasti čas, ki smo ga doživljali. »V knjigi je veliko imen, našteval sem poslance, župane, veliko je datumov in tako bo knjiga lahko koristila tudi za znanstveno - raziskovalno delo kot vir v prihodnje,« je prepričan dr. Milan Zver.

Poslanec se je ob predstavitvi knjige spregovoril tudi o nekaterih aktualnih temah. Izpostavil je, da letošnje volitve v Evropski parlament sovpadajo s 30. letnice stranke in dodal, da je SDS ob evropskih volitvah med vsemi strankami vedno najbolj uspešna. »Priprave na kampanjo že potekajo, pripravljamo tudi manifest za evropske volitve, dajemo tudi odgovore na nekatera ključna vprašanja, s katerimi se EU sedaj srečuje,« je ob tem povedal. »Ilegalne migracije so permanentna težava, kopičijo so ilegalni migranti na grški in balkanski poti in tudi na Zahodu v Španiji. Teroristična grožnja je prav tako permanentna, torej je varnost ogrožena in EU mora dati odgovor tudi na tem področju,« je opozoril dr. Zver in izrazil mnenje, da je Evropska unija uspešen projekt, »verjetno najboljši« in »upam, da ga ne bodo iztirili nekateri, ki želijo EU slabo.«  Ob tem je izrazil tudi prepričanje v zmago SDS 26. maja 2019.

Kar se tiče aktualnih dogajanj znotraj Evropske ljudske stranke v povezavi z madžarskim Fideszom, pa je dr. Zver prepričan, da se v javnosti pretirava o konfliktih in da se bo 20.3. vse skupaj rešilo na skupščini ELS. »ELS je velika stranka, z različnimi pogledi, a verjamem, da bo rešila tudi spore, ki sicer niso prišli pravi čas in so zlasti spodbujeni od zunaj s strani socialistov in liberalcev,« je poudaril poslanec. Ob tem je tudi izrazil prepričanje, da izključitev Fidesza ni pravi odgovor na trenuten spor med Junckerjem in Orbanom.

Na vprašanje novinarke, kako to, da se je SDS obdržala toliko let in kaj to pomeni za Slovenijo, pa je dr. Zver dejal, da je to jedrno vprašanje in da si ga zagotovo tudi marsikdo postavlja. »Slovenski politični prostor še ni konsolidiran, nastajajo nove stranke, ki iščejo nove odgovore na nove izzive. Dejstvo je, da nekatere stranke nastajajo na bolj umeten način, dobijo podporo mainistream medijev in relativno hitro se »primejo« v javnem mnenju, vendar pa v se v zavesti ljudi ne »primejo« dovolj globoko. Ljudje si pri novonastalih strankah mislijo: »aha, to bi lahko bilo nekaj dobrega« in jih volijo, a kot kaže praksa, se takšne stranke, ki niso zasidrane v volilnem telesu, relativno hitro izgubijo,« je ocenil evropski poslanec. Obenem je še dejal, da je navezanost na volilno telo, poleg vseh ostalih dejavnikov, tista ključna, da je SDS trajna politična organizacija. »SDS ima množično članstvo, odlično organizacijo, je dobro vodena in ustrezno upravljana, zato bo tudi v prihodnje dobro delovala,« je zaključil evropski poslanec.