Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver podpira »Prijatelje za osvoboditev Irana«

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je danes udeležil sestanka s predstavniki organizacije Friends of a Free Iran. Neformalna organizacija Evropskega parlamenta je bila ustanovljena leta 2003, njeno delovanje pa podpira večina evropskih poslancev iz različnih političnih skupin.
 
Srečanje v Strasbourgu je  potekalo v okviru praznovanja 39. obletnice iranskega upora proti diktaturi šaha Reze Pahlavija leta 1979. Na srečanju so zbrani razpravljali o trenutni situaciji v Iranu, povezanih z državnimi vstajami, ki so v zadnjih tednih zajele Iran in do katerih je prišlo zaradi slabih ekonomskih razmer ter togosti režima, ki vlada v Iranu. Na srečanju so sogovorniki spregovorili tudi na sploh o izzivih, s katerimi se država srečuje.
 
Dr. Milan Zver je izrazil zaskrbljenost nad dogajanjem v državi, kjer tisoče protestnikov, ki so se udeležili protestov v več kot 142 iranskih mestih, čakajo krute kazni, nekateri so končali pod streli, v priporih je pridržanih okoli 5.000 protestnikov, mnogi so še vedno pogrešani. Za vsaj 12 mladih je znano, da so umrli v priporu zaradi posledic mučenja. Zaskrbljujoče in v nasprotju s komunikacijsko svobodo je tudi dejstvo, da so oblasti zamejile dostop do interneta in družbenih omrežij, saj želijo tudi s tem preprečiti širjenje vstaje in zatrtje protestnikov.