Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Pozdravljam uspehe enotnega digitalnega trga

Evropejci, Evropejke, Slovenke in Slovenci boste od danes dalje na potovanju kjer koli v EU lahko dostopali do spletnih vsebin, na katere ste se naročili doma. Pravila bodo veljala za plačljive storitve, upoštevali pa jih bodo lahko tudi ponudniki brezplačnih vsebin. Nova pravila bodo koristila tudi ponudnikom spletnih vsebin, saj jim ne bo več treba pridobiti licenc za druga ozemlja, na katera potujejo njihovi naročniki.

Odprava omejitev, ki so veljale za uporabo digitalnih medijev in spletnih naročnin v drugih državah EU, je še en uspeh enotnega digitalnega trga, ki dopolnjuje ukinitev stroškov gostovanja junija 2017. Nova pravila so neposreden odziv na novo obnašanje in navade evropskih državljanov pri uporabi novih tehnologij. Potrošnja prebivalstva za naročniške storitve na video vsebine se je na primer med letoma 2010 in 2014 povečala za 113 % na leto, medtem ko se je število uporabnikov med letoma 2014 in 2015 povečalo za 56 %. Ocenjuje se tudi, da bi lahko vsaj 29 milijonov ljudi, kar je 5,7 % potrošnikov v EU, koristilo prednosti čezmejne prenosljivosti in to število naj bi se v prihodnosti še povečalo – na do 72 milijonov ljudi do leta 2020. Poleg tega skoraj 60 % mladih Evropejcev meni, da je možnost potovanja z naročninami pomemben dejavnik pri odločitvi za naročnino na spletne storitve. Nova pravila bodo odpravila te pomisleke, ponudnikom storitev pa omogočila, da povečajo število naročnikov.

Eden od naslednjih ukrepov v smeri še bolj digitalne Evropske unije pa mora biti odprava pribitkov na klice iz domače države v tujo državo članico. Za ta ukrep si evropski poslanec dr. Milan Zver prizadeva že dalj časa