Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver pozval ameriško veleposlanico pri ZN k neodvisni preiskavi iranskega pokola leta 1988

V luči razprav o stanju človekovih pravic v Iranu, ki potekajo na rednem zasedanju tretjega odbora Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, je evropski poslanec dr. Milan Zver v torek, 10. oktobra 2017, poslal pismo ameriški veleposlanici pri Združenih narodih Nikki Haley, v katerem jo je pozval k podpori za neodvisno preiskavo o pokolu političnih zapornikov poleti leta 1988 v Iranu.

V pismu je poslanec pohvalil dosedanja prizadevanja ameriške veleposlanice pri Združenih narodih Nikki Haley k obsodbi Irana zaradi hudih kršitev človekovih pravic.

Posebna poročevalka Združenih narodov o stanju človekovih pravicah v Iranu Asma Jahagir, je v letošnjem poročilu večkrat izpostavila grozljiv pokol tisočih političnih zapornikov, ki se je zgodil poleti leta 1988 v Iranu, po ukazu Ayatollah Khomeini in pozvala k neodvisni preiskavi teh zločinov.

Poročila o zločinih v Iranu iz leta 1988 do nedavnega niso prišla v mednarodno javnost, saj je iranski režim blokiral vse poskuse preiskave o obsegu zločina. Šele avdio posnetek, ki je bil objavljen lani, razkriva, da odgovorni za pokol leta 1988 še vedno zasedajo vodilne položaje v Islamski republiki Iran. Avdio posnetek je potrdil usmrtitev več tisoč političnih zapornikov v Iranu poleti leta 1988 – pokol, ki so ga mnoge mednarodne organizacije opisale kot zločin proti človeštvu.

Poslanec je izrazil tudi zaskrbljenost glede nenehnih hudih kršitev človekovih pravic v Iranu in nevarnosti, ki jo iranski režim predstavlja mednarodni skupnosti.