Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver skupaj s Komisarjem Navracsicsem odprl razstavo Erasmus+

Dr. Milan Zver je 30. novembra v Evropskem parlamentu, na povabilo Evropskega komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborja Navracsicsa, odprl razstavo ob zaključku praznovanja 30. obletnice programa Erasmus+. Komisar Navracsics je v svojem govoru dejal, da je ideja o programu Erasmus+ ena najbolj čudovitih, kar jih je imela Evropska Unija do sedaj in poudaril, da je dr. Milan Zver, stalni poročevalec za program Erasmus+, njihov največji zaveznik v Evropskem parlamentu.

Program Erasmus+ je v zadnjih 30. letih obogatil življenja več kot 9 milijonov ljudi. Kot je poudaril dr. Zver je program eden najuspešnejših v Evropski uniji.

Udeleženci programa Erasmus + so izboljšali svoje možnosti iskanja zaposlitve, se izpopolnili v znanju tujih jezikov, spoznavali druge kulture, dobili jasnejšo predstavo o evropskem državljanstvu ali s prostovoljnim delom spreminjali življenja na bolje. Erasmus+ program spodbuja socialno vključenost mladih in omogoča, da mladi pridobijo družbene, državljanske in medkulturne kompetence ter se naučijo kritičnega razmišljanja.

Ob praznovanju preteklih dosežkov programa Erasmus + pa moramo gledati tudi v prihodnost je dejal dr. Zver, ki je v vlogi stalnega poročevalca Evropskega parlamenta za program Erasmus+ že pripravil poročilo o napredku programa, v katerem je med drugim izpostavil, da so potenciali programa Erasmus+, ki se med drugim kažejo v velikem številu prijav, veliko večji kot je finančna zmogljivost Unije na tem področju.

V prihodnosti je potrebno odpraviti določene pomanjkljivosti programa, predvsem poenostaviti postopke za prijavo in dodatno finančno podpreti sektorje, ki do sedaj niso dobili dovolj finančne podpore. Evropski parlament je medtem v proračunu za leto 2018 že zagotovil več sredstev za programe, ki spodbujajo rast in delovna mesta ter programu Erasmus+ namenil še dodatnih 24 milijonov.

Dr. Zver je ob zaključku dejal, da si bo, kot stalni poročevalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+, vztrajno prizadeval za izboljšanje in večjo dostopnost programa Erasmus+ ter izrazil željo, da bomo tudi v prihodnje slišali še več uspešnih zgodb udeležencev programa Erasmus+.