Nahajate se tukaj

Film Nečista kri je letošnji dobitnik filmske nagrade LUX

Švedsko-norveško-danska koprodukcija Nečista kri (Sameblod) je dobitnik enajste filmske nagrade LUX, je v torek 14. novembra razglasil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Nagrada LUX ima vodilno vlogo pri promociji evropskega filma, naše ustvarjalne industrije in jezikovne raznolikosti. Zmagovalca Filmske nagrade Evropskega parlamenta LUX vsako leto z glasovanjem izberemo evropski poslanci.

Evropski parlament želi z nagrado LUX povečati prepoznavnost evropskih filmov, omogočiti evropskemu občinstvu, da si jih ogleda, in spodbuditi razpravo o temah, ki jih filmi obravnavajo.

Nečista kri švedske režiserke Amande Kernell je zgodba o 14 letnem dekletu Elle Marja, predstavnici ljudstva Samijev oz. Laponcev,  ki živi na Laponskem v 30. letih 20. stoletja in pomaga družini pri vzreji severnih jelenov. Zaradi želje po drugačnem življenju in izobrazbi zapusti svojo skupnost. Film predstavi njeno soočanje z rasno diskriminacijo, ki jo je deležna v šoli zaradi svojega porekla. Ker si želi drugačnega življenja in izobrazbe, se mora spremeniti, kar pomeni, da mora, pod pritiskom družbe prekiniti vse vezi z družino in kulturo v kateri je odraščala. Film Nečista kri je čudovito odigran, ter iskreno in ganljivo predstavi dekličin boj za boljše življenje, za izobrazbo in sprejetost v družbi.

Preostala filma v ožjem izboru za letošnjo nagrado sta bila 120 battements par minute/120 utripov na minuto (Francija) režiserja Robina Campilla in  Western / Vestern (Nemčija, Bolgarija, Avstrija), ki ga je režirala Valeska Grisebach. Filme si bo mogoče ogledati v 50 mestih po Evropi; podnaslovljeni bodo v vseh uradnih jezikih EU.