Nahajate se tukaj

"Obstaja nevarnost, da se ponovno odpre 'balkanska pot'"

Poslanci Evropskega parlamenta so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o tem, kako preprečiti nezakonito priseljevanje in tihotapljenje ljudi prek Sredozemlja. V razpravi je sodeloval tudi vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki dr. Milan Zver.

"Migracije so poleg terorizma najbolj pereče vprašanje evropske javnosti. To moramo razumeti kot naročilo politiki, da naredi vse, kar je mogoče, da nezakonite migracije zajezi", je izpostavil dr. Zver.

Opozoril je na to, »da smo v zadnjem letu in pol uspešnejši v boju proti ilegalnim migrantom, ter zlasti tihotapcem", saj Evropska unija sprejema potrebne ukrepe, kot je na primer ukrep povezan s paketom pametnih meja. »Reformiramo tudi azilni sistem in krepimo, čeprav prepočasi, evropsko mejno in obalno stražo", je dejal, hkrati pa dodal, da "učinkovit nadzor zunanje meje postaja eksistencialno vprašanje Unije."

Dr. Zver je izpostavil, da morata tako EU kot države članice postati bolj odporna na prihodnje krize, saj "obstaja realna možnost, da se bo spet odprla balkanska pot."

"Sistem vračanja iz Grčije v Turčijo ne deluje dobro, ker grški organi niso sposobni obdelati drugo-stopenjskih pritožb glede prošenj za mednarodno zaščito", je nadaljeval in dodal, da je to razlog, da se kapacitete na otokih (t.i. 'hot spots') nevarno krčijo. "Posledično se ponovno odpira verjetnost selitve na grško kopno in potem seveda naprej na sever", je poudaril dr. Zver, in izpostavil tudi primer Turčije.

"Tihotapci, ki rekrutirajo v Turčiji, so spet dejavnejši. To, kako nestabilni so odnosi s turško vlado, pa tako ali tako vemo. Zato moramo balkanske države opozoriti na nevarnost novih valov ilegalnih migracij", je bil jasen.

"Upam, da se bodo Unija in njene države tokrat drugače odzvale na ta posel, od katerega imajo korist le tihotapci in države, ki že dalj časa destabilizirajo EU", je ob koncu dejal dr. Zver.