Nahajate se tukaj

Salonit Anhovo spoštuje okoljske standarde

Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj z nekaterimi kolegi v petek, 19.11.2018 obiskal podjetje Salonit Anhovo. Evropski poslanci so namreč konec lanskega leta na pobudo civilne iniciative Društva EKO Anhovo in Dolina Soče opozorili Evropsko Komisijo na ekološke in zdravstvene težave Soške doline, ki naj bi bile povezane s sežiganjem odpadkov v cementarni Salonit Anhovo.

Vodstvo podjetja je želelo svoje videnje problematike neposredno predstaviti poslancem, zato so jih povabili na obisk, predstavili svoje poslovanje, razvoj, cilje in uspešno vpetost v lokalno skupnost. Ne bežijo od odgovornosti, ki jo čutijo do ljudi, ki so zboleli zaradi azbestne proizvodnje. To so sicer zaprli že pred dvaindvajsetimi leti. Še vedno se pojavljajo novi bolniki, podjetje pa prevzema odgovornosti zaradi napačnih odločitev iz preteklosti in redno plačujejo odškodnine.

Sicer spada podjetje med najsodobnejše v branži v Evropi. Uporablja najboljšo razpoložljivo tehnologijo, ki dosledno spoštuje okoljske standarde in drugo zakonodajo.

Evropski poslanec se je ob srečanju prepričal, da Salonit Anhovo deluje transparentno in velja za primer dobre prakse pri uvajanju okoljsko učinkovitih tehnologij. Konstantne meritve kažejo, da so vplivi na okolje proizvodnje Salonita Anhovo pod  nadzorom in pod mejnimi vrednostmi, ki jih predpisuje evropska zakonodaja.

»V podjetju Salonit Anhovo so pokazali veliko mero odgovornosti do varnega in zdravega okolja ter pokazali, da jim ni vseeno za ljudi. Zagotavljajo visoke okoljske standarde in razvijajo tehnologije, prijazne okolju. Gre za enega največjih zaposlovalcev v Posočju, ki se zaveda tudi svoje družbene odgovornosti«, je ob koncu srečanja dejal dr. Zver.