Nahajate se tukaj

Slovenci smo se kot narod oblikovali skozi kulturo

Na zadnjem letošnjem evropskem večeru je dr. Milan Zver v sodelovanju z Inštitutom dr. Jožeta Pučnika gostil slovenskega pesnika Toneta Kuntnerja. V Prešernovem Kranju sta s poezijo in pogovorom o kulturi pozdravila prihajajoče Cankarjevo leto 2018.

Tone Kuntner je večer obarval z recitalom izbranih Prešernovih verzov ter s svojo lastno poezijo poudaril  pomen slovenske besedne umetnosti. S Cankarjevimi verzi nas je Kuntner spomin na trenutke slovenske zgodovine, ko smo se Slovenci ponosno zavzemali za svojo domovino.

»Jaz, bratje, pa vem za domovino
in mi vsi jo slutimo ...

Naša domovina je boj in prihodnost,
ta domovina je vredna najžlahtnejše krvi
in najbogatejšega življenja:
Iz muke trpljenja in suženjstva
neštetih milijonov bo zrasla
naša domovina: vsa ta lepa zemlja
z vsem svojim neizmernim bogastvom.«

»To je vsebina slovenske pomladi, ki je bila ponovljena 27.7.1988, na Roški cesti v Ljubljani, pred množico protestnikov«, nas je spomnil Kuntner.

Dr. Zver je s svojim gostom v nadaljevanju odprl pomembno vprašanje, kaj je botrovalo  temu, da smo Slovenci obstali.  »Slovenci smo bili osmi narod na svetu, ki smo v slovenski jezik prevedli Sveto pismo. Zelo zgodaj smo se torej opisnili. Jezik je bil izjemno pomemben pri oblikovanju narodne zavesti in krepitvi slovenske nacionalne identitete. Kultura je tisto kar nas ohranja in v čemer je naše bogastvo, primerljivo z veliko večjimi narodi«, je evropski poslanec izpostavil ter poudaril, da je  o pomenu bogate slovenske kulture, s katero se razvijamo pisal že veliki slovenski pisatelj Ivan Cankar.

Za nadaljnji obstoj slovenskega naroda pa je pomembna tudi Evropa. »Če bo Evropa obstala, bomo obstali tudi mi. Rešitev za Evropo in našo prihodnost je tudi sprememba demografske slike«, sta se strinjala sogovornika.

»Z vstopom v EU je tudi slovenski jezik dobil novo razsežnost. Slovenci smo lahko uspešni le če smo del širše evropske družine. Živimo v različnosti, a v sami svoji kulturi imamo Slovenci z drugimi evropskimi narodi skupno jedro«, je prepričan dr. Zver, ki je za zaključek opozoril na pomemben boj, ki čaka Evropo v prihodnosti.

»Evropa je uspela posameznika osvoboditi, se zavzema za človekove pravice in dostojanstvo in za te vrednote se moramo boriti. Mir, strpnost, toleranca in človekovo dostojanstvo so prav v naši krščanski civilizaciji dosegli visoko stopnjo razvoja, kot nikjer drugje na svetu in to moramo in morajo spoštovati vsi, ki si želijo biti del naše družbe«.