Nahajate se tukaj

Resolucija skupine ELS bi bolj zaščitila življenje blogerja Raifa Badawija, kot pa resolucija, ki so jo pod vodstvom socialistov izglasovale druge politične skupine

Ne morem ostati brez komentarja ob zavajajočem naslovu članka, ki ga je včeraj objavil portal Siol.net: "Tisoč udarcev z bičem zaradi bloga. Zakaj to za naše evroposlance ni težava?"

Sleherni človek se zgrozi ob kazni, ki je bila naložena aktivistu, blogerju in borcu za človekove pravice, Raifu Badawiju. Ta je bil zaradi svojega pisanja v Savdski Arabiji obsojen na 10 let zapora in 1000 udarcev z bičem pred občinstvom. Dobil je prepoved objavljanja v medijih in po prestani zaporni kazni sledi še desetletna prepoved potovanj v tujino.

Nad tem omejevanjem svobode govora in eklatantnim kršenjem človekovih pravic sem se seveda zgrozil tudi jaz in še približno 200 mojih kolegov iz skupine Evropske ljudske stranke (ELS) v Evropskem parlamentu. Naslov  zgoraj omenjenega članka pa namiguje na to, da smo pravi ljubitelji bičanja.

Skupne resolucije drugih skupin nisem podprl, ker je bila resolucija ELS vsebinsko ustreznejša. Če bi našo resolucijo podprle tudi druge skupine, bi s tem veliko bolj koristile Raifu Badawiju, kot pa so mu s svojo.

Naj poudarim, da je resolucija ELS, prav tako resolucija drugih skupin, pozvala saudske oblasti, "da ustavijo telesno kaznovanje in nemudoma pregledajo in ponovno obravnavajo njegov primer in kazen" (člen 1). Obenem je "ostro obsodila vsako obliko telesnega kaznovanja kot nesprejemljivo in ponižujoče ravnanje, ki je v nasprotju s človekovim dostojanstvom, izrazila zaskrbljenost zaradi uporabe bičanja v Savdski Arabiji ter odločno pozvala k njegovi popolni odpravi" (člen 2). Neštete pretekle poteze ELS skupine na področju zunanje politike kažejo, da ob vsaki priložnosti zagovarja in brani spoštovanje človekovih pravic zatiranih ljudi po vsem svetu.

Primerjava posameznega primera kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji z vsakodnevnimi grozodejstvi ISISa, ki jo predlaga skupna resolucija, je problematična, saj zmanjšuje pomen zločinov, ki jih izvaja samooklicana država. To je bil eden izmed razlogov, da ELS ni podprla skupne resolucije.

Časovna umestitev take resolucije je tudi sicer milo rečeno nerodna, saj je bila sprejeta le dva dni pred odhodom delegacije Evropskega parlamenta v Savdsko Arabijo, katere namen je bil med drugim posredovati prav v primeru aktivista Raifa Badawija.

Do sedaj se je namreč izkazalo, da saudske oblasti bolj prisluhnejo predlogom izraženim v dialogu, kot pa političnemu pritisku, kot je na primer resolucija drugih skupin. Sprejeta resolucija tako manjša možnosti za dialog s saudskimi oblastmi in neposredno škodi Raifu Badawiju. Prepričan sem, da so levičarji s svojim predlogom resolucije Raifu Badawiju škodili.