Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Komisarka Jourova je v Sloveniji nedopustno politično intervenirala

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Odmevi na TV Slovenija 1, kjer je spregovoril o aktualnih zunanjepolitičnih dogajanjih, pa tudi o obisku komisarke Jourove v Sloveniji, s katerim je nezakonito posegla v zakonodajni proces o zakonu o RTV.
Uvodoma je poslanec v oddaji spregovoril o ruski agresiji na Ukrajino, pri čemer je poudaril, da "SDS ni nikoli podpirala ruske agresije na Ukrajino, nikoli ni bila zaveznik Putina, temveč nasprotno. Mi smo vselej poskušali dokazati, da se je vredno boriti za Ukrajino, da je vredno pomagati Ukrajincem v njihovem boju za svobodo. In ne gre samo za njihov boj. Oni ta hip branijo tudi Evropo." 
V povezavi z afero medija Voice of Europe, in sicer, da naj bi šlo za češki medij, ki širi prorusko propagando in z omenjanjem poslanca v tej aferi, je poslanec poudaril, da je bil omenjen kot tisti, ki je dal intervju, ne pa da je dobil kakšno plačilo. "Odločno zavračam, da bi prejel kakšno plačilo in sem prepričan, da velja isto za vse iz SDS, ki so dali intervju za ta desno konservativno usmerjen časopis. Resda jih v Evropi ni veliko, ampak ker smo dali intervjuje tudi drugim, se mi zdi popolnoma prav, da smo dali tudi kakšne izjave tudi konservativnim medijem, kar je ta medij zagotovo bil," je povedal poslanec in nadaljeval: "Nikakor pa nisem pomislil, da bi ta medij imel kakšne navezave z Moskvo ali kaj podobnega. Lahko so. Upam da bo preiskava to dokazala, da bodo prišla tudi imena  na plano." Poslancu se vznik afere z omenjenim medijem zdi nekoliko nenavaden. "Naenkrat je bila utišana afera Katar-gate, v katero so padli socialisti in tam so dokazi o velikih vsotah, ki so bili dani nekaterim politikom. Tukaj pa ne gre še za nič. Ta hip si želim, da bi preiskava bila čim prej zaključena in da pridejo rezultati v javnost," je še povedal ob tem.

Na vprašanje o ruskih hibdrinih napadih in legitimnosti evropskih volitev, je dr. Zver dejal, da bodo volitve popolnoma legitimne in da Rusija vseeno nima takšne moči, kot se kaže navzven. "Rusija je že pred več leti poslala nekaj 1000 svojih agentov v Evropsko unijo, da opravljajo svoje delo. In problem ni toliko v tem, da je to naredila, kot je naš problem, da v EU nismo dovolj odzivni, da premalo sodelujemo na področju hibridnega bojevanja in mislim, da so nas Rusi tukaj malo prehiteli, čeprav je tehnološko Evropska unija veliko bolj razvita," je povedal poslanec in dodal, da EU kot celota še ni dovolj dobra zato, ker premalo sodeluje na področju varnosti. 

Dr. Zver je v oddaji tudi pojasnil, zakaj komisarko Jourovo poziva k odstopu po prejemu dokumentacije v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji. "Jourova se je sestala samo z romunskim in slovenskim predsednikom ustavnega sodišča. Edina stvar, ki je v dokumentaciji še vedno zakrita, je 3. točka opomnika za pogovor s predsednikom slovenskega ustavnega sodišča," je povedal poslanec. Pojasnil je, da je Komisija poslancu po dolgotrajnem vztrajanju in tudi vključitvi evropske varuhinje človekovih pravic, posredovala več kot 100 strani dokumentov, iz katerih je jasno, da je pri obisku Jourove šlo za politično intervencijo, ki ni dopustna po pogodbi Evropske unije. "To, kar sumimo da je Jourova naredila, ni dopustno. Poleg tega je seveda komisarka za transparentnost in ravno pri njej se je izkazalo, da Evropska komisija deluje netransparentno," je zaključil poslanec dr. Milan Zver.