Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Mednarodna skupnost naj izvede neodvisno preiskavo kemičnih napadov na iranske deklice

V Iranu so od konca novembra poročali o vrsti primerov zastrupitve učenk, ki so zaradi "neprijetnih" vonjav v prostorih šole omedlele, se slabo počutile, težko dihale, nekatere so celo potrebovale zdravniško pomoč. Po zadnjih uradnih podatkih je bilo prizadetih več kot 5000 učenk v okoli 230 šolah v 25 od 31 iranskih pokrajinah.

Evropski parlament je danes z veliko večino sprejel tudi resolucijo, s katero obsoja zastrupitve iranskih deklic in kršenje človekovih pravic v Iranu ter ukrepe, ki jih oblast sprejema in izvaja proti mirnim iranskim demonstrantom.

Dr. Milan Zver ob tem poudarja, da se je iranski režim v boju proti protestnicam in protestnikom poslužil najbolj zavržnega dejanja: s strupenimi kemikalijami je napadel že več kot 5.000 deklic po vsej državi. “To okrutno dejanje iz obupa kaže tudi na to kako veliko grožnjo režimu predstavljajo pogumni protestniki, ki že sedmi mesec v boju za demokracijo dnevno tvegajo svoja življenja,” opozarja dr. Zver.  Čeprav iranski režim zanika vsakršno vpletenost v napade, kot je to počel v preteklosti: od verižnih umorov pisateljev in intelektualcev, krščanskih duhovnikov, kemičnih napadov na ženske, ipd. dr. Zver izpostavlja, da ni nobenega dvoma, "da prav režim zelo prefinjeno napada deklice in s tem opozarja vse ostale nasprotnike režima na to, kakšna usoda jih čaka, če se bodo še naprej zoperstavljali režimu.”

“A vladajoči se ne zavedajo, da se s takšnimi zavržnimi dejanji vstaje ne da zatreti, lahko pa jih dodatno podžge. Iransko ljudstvo zahteva spremembe in verjamem, da so na dobri poti, da jih bodo tudi udejanjili,” ocenjuje dr. Milan Zver.

Evropski poslanec tudi poziva mednarodno skupnost, naj izvede neodvisno preiskavo kemičnih napadov na šolajoče se iranske deklice in poskrbi, da bo iranska oblast zanje tudi odgovarjala. Poslanec je na glasovanju podprl omenjeno resolucijo, v kateri je izpostavljeno tudi, da bi bilo treba sprejeti dodatne ukrepe proti iranskemu režimu. V Resoluciji Evropski parlament poziva Svet, naj uvede nadaljnje sankcije proti Iranski revolucionarni gardi (IRGC) in iranskim uradnikom, odgovornim za hude kršitve človekovih pravic v državi ter uvrsti IRGC na EU seznam teroristov.