Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Migracijski pakt bi moral konkretneje udejanjati ukrepe, že davno potrjene na Evropskem svetu

Evropski poslanci so potrdili evropski pakt o migracijah in azilu, katerega cilj je celovito urediti upravljanje migracij v EU-ju. Pakt naj bi zagotovil več solidarnosti med članicami, hitrejše azilne postopke in boljše upravljanje meja. 
Med akti, ki jih je Evropska komisija predlagala v letih 2016 in 2020, za enega ključnih velja uredba o upravljanju migracij in azila, v skladu s katero bodo morale vse članice pomagati tistim, ki se bodo spopadale z migracijskim pritiskom.
Uredba predvideva poseben solidarnostni mehanizem za pomoč tem državam. Preostale članice jim bodo lahko pomagale s premestitvijo prosilcev za azil na svoje ozemlje, plačevanjem finančnih prispevkov ali pa zagotavljanjem operativne podpore. Na letni ravni bodo število premestitev znotraj EU-ja določili pri najmanj 30.000 osebah, skupno višino prispevkov pa pri najmanj 600 milijonih evrov. 

Evropski poslanec dr. Milan Zver je napovedal, da bo glasoval proti delom pakta, s katerimi se ne strinja. Ob tem je bil kritičen do obvezne solidarnosti. "Rešitev, ki uvajajo obvezne kvote oziroma denarne kazni, ki doletijo države članice, če kvot ne sprejmejo, ne morem podpreti, zato bom v teh delih pakta glasoval proti," je sporočil. "Želel bi si, da bi pakt konkretneje udejanjal neprepustno varovanje na zunanjih mejah, rigorozno vračanje migrantov, ki niso prejeli zaščite oziroma ne spoštujejo evropskega načina življenja in predpisov, ter uvajanje sprejemnih centrov izven EU," je še dodal evropski poslanec dr. Milan Zver.

 

Foto: Reuters