Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver na svečanosti v spomin na prvo mašo za slovenske vojake

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je danes skupaj s soprogo v Ivančni Gorici udeležil spominske svečanosti v spomin na prvo mašo za slovenske vojake in v počastitev 30. obletnice samostojne in demokratične Republike Slovenije.

V času vojne za Slovenijo so na Malem Hudem pri Ivančni Gorici pripadniki TO pripravljali blokado v primeru prihoda oklepnih enot JLA iz smeri Novega mesta. Med pripadniki TO je bil takrat tudi duhovnik Jože Plut, na katerega so se njegovi soborci obračali kot na duhovnika in ga tudi zaprosili za mašo. Maše, ki je bila na varni lokaciji v gozdu, 4. julija, so se udeležili vsi pripadniki TO, z izjemo tistih, ki so bili na dolžnosti. Pripadniki TO so pripravili improviziran bogoslužni prostor, križ (sedaj se nahaja v vojaškem muzeju v kadetnici v Mariboru) in sodelovali z branjem beril in ministriranjem. Pri tem dogodku je šlo za prvo mašo za slovenske vojaške enote po koncu 2. svetovne vojne. Duhovna oskrba v času vojne za Slovenijo in prva maša veljata za začetek duhovne oskrbe pripadnikov Slovenske vojske.

Zbrane na slovesnosti sta nagovorila  župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in duhovnik Jože Plut, pa tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je v svojem nagovoru poudaril, da ko smo se osamosvajali in branili domovino, smo naredili korake, s katerimi smo sebi želeli dobro, nismo pa ob tem želeli nič slabega nikomur drugemu. Molitev ob tem pa ni potekala samo v Ivančni Gorici, temveč tudi po številnih slovenskih cerkvah, po zakloniščih, kjer so ljudje  molili ob sirenah za zračni napad in ta molitev je bila izraz nečesa, kar nismo še nikoli skušali udejaniti v neki oceni ali v besedah. Po njegovih besedah je tudi v zadnjih 30 letih Slovenija ravnala v tej smeri, torej, da smo skušali delati dobro zase, tudi za druge, tudi, ko nam je bila na ramena naložena odgovornost formalne skrbi za druge narode, s katerimi sedaj delimo naša življenja znotraj EU.

Po maši in ob koncu spominske svečanosti sta predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad slovesno odkrila spominsko obeležje v spomin na prvo mašo za slovenske vojake, njegov blagoslov pa je opravil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore. Na prizorišču si je bilo mogoče ogledati tudi razstavo »Vojna za Slovenijo 1991 – Resnica je v zmagi!« avtorja Boštjana Jakopca.

Dr. Milan Zver se je sicer srečal tudi s poslancema mag. Brankom Grimsom in Francijem Kepo.