Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver o proruski usmerjenosti slovenske vlade

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je odzval na poročanje medijev, o tem, ali so bili ruski vohuni in njuna aretacija le Golobova dimna zavesa?

Dogodek, o katerem sta v nedeljo, 29. januarja, pozno zvečer najprej pisala spletno Delo in Siol.net, bi lahko postal nova afera leta. Vendar se to ni zgodilo. Kaj se je dejansko zgodilo? Omenjena medija sta namreč prva objavila informacijo o dveh aretiranih ruskih vohunih, za kar naj bi bila poskrbela kar Sova. No, malce nerodno je bilo, ker ni šlo za sveže informacije, saj so vohuna – šlo naj bi za argentinska državljana – aretirali že petega decembra lani, kar pomeni, da je bila informacija, ki bi morala biti sicer strogo zaupna, objavljena skoraj z dvomesečnim zamikom.

Postavlja se vprašanje, po kakšnih kanalih je ta informacija sploh prišla do novinarjev in zakaj prav v tem času. In zakaj v istem času do dveh različnih medijev? Odkrivanje skritih sodelavcev Putinovega režima v Evropi ni nekaj novega, sploh pa po lanskem začetku ruske agresije na Ukrajino. Odkritje vohunov verjetno ne bi smelo biti kakšno veliko presenečenje. Bolj presenetljivo je to, kako je bila ta informacija lansirana v javnost (na račun varnosti države) in kako je aktualnost afere v rekordnem času izpuhtela. Že prvega februarja se o tem skoraj ni več pisalo. Lahko bi rekli, da gre za šampanjski efekt: hitro se zapeni, a pena hitro izgine.

Dr. Milan Zver je ob tem na družbenem omrežju zapisal, da je njegova teza o “prokremeljski usmerjenosti” slovenske vlade, ki jo je izrekel ob začetku njenega delovanja, naletela na zgražanje leve politike in medijev, "sedaj pa se to dnevno potrjuje." "Sramotno in nevarno početje!" je komentiral evropski poslanec dr. Milan Zver.

Foto: Domen Grögl / STA