Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Poročilo o stanju pravne države za leto 2022 je živi dokaz političnega obračuna z vlado Janeza Janše

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so danes glasovali o resoluciji, v kateri so ocenili zadnje poročilo Evropske komisije o stanju pravne države v EU.

Parlament je po izmenjavi mnenj z Evropsko komisijo glasoval o osnutku resolucije, ki jo je glede Letnega poročila Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2022 pripravil odbor za temeljne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve.

Poročilo o stanju pravne države za leto 2022 in njegovih 27 poglavij o državah preučuje (pozitiven in negativen) razvoj dogodkov v državah članicah na štirih ključnih področjih pravne države: pravosodni sistem, protikorupcijski okvir, pluralnost medijev ter druga institucionalna vprašanja, povezana s sistemom zavor in ravnovesij. Komisija je pri preučevanju teh področij še naprej poglabljala svoje ocene in nadaljnje ukrepanje v zvezi z izzivi in razvojem dogodkov, opredeljenimi v prejšnjih dveh poročilih. Poročilo zajema tudi nekatere teme, ki so se izkazale za pomembne pri zagotavljanju pravne države, kot so javni mediji in pregled izvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice. V poglavjih o državah, pripravljenih na podlagi kvalitativne ocene, ki jo je izvedla Komisija, so analizirani dogodki, ki so se zgodili od prejšnjega poročila.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes glasoval proti poročilu o stanju pravne države za leto 2022, "ker se mehanizem tako očitno izrablja za boj s političnimi nasprotniki."  "Zadnje poročilo, ki sta ga spisala komisarja  Didier Reynders in Vera Jourova  je živi dokaz političnega obračuna z vlado Janeza Janše," je poudaril dr. Zver, ki dodaja, da je  "v poročilu  ogromno neresnic in političnih spinov."  "Med drugim sta kritizirala proces imenovanja programskega sveta RTV, pa čeprav je proces isti že desetletja. Očitno je komisijo zmotila le aktualna sestava programskega sveta. Po drugi strani pa komisarka javno hvali RTV zakon nove vlade, ki ga je slovensko ustavno sodišče zaradi bojazni o neustavnosti celo zadržalo," izpostavlja evropski poslanec. "Ker obisk komisarke Vere Jourove na našem ustavnem sodišču razumem kot politični pritisk, sem od nje  zahteval zapisnik sestanka. Če na Evropski komisiji vlada pravo, ga bodo v kratkem poslali," je še poudaril dr. Milan Zver.