Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar nekaterih svojih ravnanj ne zna prepričljivo pojasniti

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Aktualno na Nova24TV, kjer je bilo govora o aktualni predsedniški kampanji. Kot je uvodoma dejal poslanec dr. Zver, bi si želel, da bi v tej kampanji zmagal kandidat, ki bi ponovno ponesel ime Slovenije v svet, in verjame, da je to dr. Anže Logar, ki kandidira kot neodvisni kandidat s podporo volivk in volivcev.

Glede tega, da je kandidatka Nataša Pirc Musar ob prvem krogu volitev rezultate pričakala v Ruski dači, ob tem, da že več mesecev spremljamo ruske napade na Ukrajino in ali se je ob tem dejstvu v Bruslju privzdignila kakšna obrv, je dr. Milan Zver dejal, da so kolegi iz Vzhodne Evrope neformalno res spraševali, ali proslavljanje v Ruski dači pomeni nekaj resnega. "Informacija o Ruski dači je dosegla tudi nekatere ljudi na resnejših pozicijah, in res je bilo tudi zanje nenavadno, da je predsedniška kandidatka izid prvega kroga predsedniških volitev pričakovala prav v Ruski dači," je povedal dr. Zver.

"Predsedniške volitve so morda ljudem bolj vidne kot parlamentarne volitve. Ob prvih volitvah za predsednika republike je bila udeležba visoka, potem pa so te volitve delile usodo z drugimi volitvami in padcem udeležbe," je v nadaljevanju povedal dr. Zver in dodal, da je udeležba na volitvah pomembna, ker izraža zaupanje v demokracijo. "Če tega zaupanja ni, je udeležba manjša," je dejal poslanec in dodal, da je pri njegovi predsedniški kandidaturi pred dobrim desetletjem udeležba resda bila nekoliko nižja, pa vendar je na volišča prišla več kot polovica volilnih upravičencev.  "Dinamika tiste kampanje je bila drugačna, kot je današnja. Kampanja je bila bolj mirna, vsebinsko polna, saj smo sodelovali zgolj trije kandidati, danes pa je vse skupaj bolj razpršeno," je ocenil dr. Zver in dodal, da so se prav zaradi števila kandidatov ljudje lahko fokusirali na svojega favorita. Prav tako je dejal, da so bile v tistem času okoliščine povsem drugačne. "Imeli smo desnosredinsko vlado, ki je leta 2012 sprejemala tudi manj popularne ukrepe in morda je bil tudi to bil nek manjko glede rezultata," je povedal evropski poslanec. Po njegovi oceni ima danes predsedniški kandidat dr. Anže Logar boljšo, predvsem pa zgodovinsko priložnost za zmago. "Dr. Logar v času dosedanje kampanje ni napadal leve vlade in se je distanciral tudi od očitkov in kritik vlade. Ta mehka pozicija mu je očitno prinesla še dodatno podporo v javnosti. Sedaj v drugem krogu se karte mešajo na novo in zagotovo mu ne bo lahko," je še ocenil dr. Milan Zver.

 

Evropski poslanec je obenem tudi dejal, da se je v tej kampanji pri kandidatu dr. Milanu Brglezu, ki je v kampanjo stopil relativno pozno in kot strankarski kandidat SD ter Gibanja svoboda, izkazalo, da "imajo neformalna omrežja večji vpliv na politiko kot formalne stranke." Rezultat dr. Milana Brgleza je evropski poslanec dr. Zver ocenil kot slab. "Da dve stranki nista uspeli dovolj afirmirati svojega kandidata, ki je klavrno propadel v soočenju s Kučanovo kandidatko, marsikaj pove o slovenski politični sceni," je povedal evropski poslanec.

 

Dr. Milan Zver je na dodatna vprašanja glede nižanja volilne udeležbe ponovil, da le to pomeni manjše zaupanje v demokracijo. Ob tem je dodal, da je po njegovem mnenju demokracija kot taka po vsem svetu v strukturni krizi in obenem poudaril, da je demokracija skupaj s socialno tržnim gospodarstvom dolgoročno vendarle najbolj učinkovit sistem. "Ne smemo pustiti, da nas hipni uspehi hibridnih sistemov prepričajo. Naša prihodnost ni v totalitarnih sistemih, čeprav kratkoročno delujejo učinkovito, ampak v demokraciji in socialno tržnem gospodarstvu," je poudaril evropski poslanec. Ob tem je bil še mnenja, da se za stabilno demokracijo  potrebuje tudi stabilno politično demokratično kulturo, ki pa se je ne da privzgojiti v enem letu, temveč gre za vprašanje generacij.

 

Evropski poslanec dr. Milan Zver je med drugim dejal tudi, da ima kandidatka Nataša Pirc Musar zelo težka bremena svojega delovanja na sebi, težja kot dr. Anže Logar, in da omenjena gospa ne zna prepričljivo pojasniti stvari. "Anže Logar nima bremen iz preteklosti," je poudaril poslanec.

 

"Dr. Anže Logar ima bogate mednarodne izkušnje in je v času svojega ministrovanja slovensko zunanjo politiko usmeril v evro-atlantske asociacije, torej tja, kamor Slovenija sodi, in to je velika stvar. To smer bo kot predsednik republike zagotovo nadaljeval. Bojim pa se, da bi nekdo drug kot predsednik države skušal preusmeriti našo zunanjo politiko kam drugam, proti Moskvi, na primer. Toda na takšen način se ne bi smeli igrati z ugledom države," je zaključil dr. Milan Zver in ob koncu napovedal tesno zmago dr. Logarja.