Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver za Evropski utrip: "Z zamenjavo vodstva DUTB se je zaustavil proces privatizacije"

"Stare sile, ki so ves čas nasprotovale procesu privatizacije, imajo tolikšen vpliv, da lahko premagajo izvršno oblast države," je med drugim dejal vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu in podpredsednik SDS v pogovoru za TOP TV.

Uvodoma je spregovoril o obisku nemške kanclerke Merkel in francoskega predsednika Hollanda v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. "Nazadnje se je to zgodilo pred 26 leti, ko sta Evropski parlament nagovorila tedanji nemški kancler Kohl in francoski predsednik Mitterrand," je spomnil. "Ko Evropa potrebuje premik k enotnosti, oziroma ko je v krizi in se iščejo izhodi iz nje, takrat se pred evropsko javnostjo pojavita dve najmočnejši politični figuri. Pred 26 leti se je združevalo Nemčijo, pripravljali so se temeljiti strukturni premiki v razvoju Evropske unije, tokrat pa imamo vrsto vprašanj in problemov, s katerimi se Evropa sooča in ki jih je nujno potrebno rešiti," je povedal.

"Dejala sta, da je čas, da strnemo vrste. Evropska unija je v krizi, zato je potrebno evropski projekt peljati dalje," je povzel in dodal: "Demokratični lok je strnil vrste, saj je to potrebno tudi zaradi begunske krize."

V nadaljevanje je dr. Zver govoril o izjavi nemškega notranjega ministra, ki je najavil, da bo potrebno vračati migrante. "Vprašanje seveda je, kam," je dejal. "Dublinska uredba narekuje, da tja, od koder so prišli. Nerodna stvar pri tej izjavi pa je ta, da jih bodo vračali v tiste države, kjer so lepo ravnali z migranti. Navedel je Slovenijo," je povedal. "To je nesprejemljivo, zato sem ga pozval k razmisleku. Slovenski potencial je premajhen, problem migrantov pa se mora rešiti na sistemski in evropski način," je dejal. Po njegovem se sedaj vidi, kako pomemben mehanizem so t.i. kvote. "Pomembne so za tiste, ki so šibke tako kot je Slovenija," je opozoril.

Glede ruskega vojaškega posredovanja v Siriji je povedal, da večina poslancev in poslank v Evropskem parlamentu vidi kot dodatno zapletanje. "Putin meša štrene, posredoval je proti sirski opoziciji, ki je zaveznik zahodne koalicije," je opozoril. "Kolegi pravijo, da je Putin del problema in ne del rešitve. Skupaj z Iranom je nastala nevarna nenačelna koalicija v regiji, ki bo spodbudila dodatno preseljevanje prebivalstva," je dejal.

V pogovoru se je dotaknil tudi dvojnega obdavčenja slovenskih državljanov, ki delajo v Avstriji. "Dvojno obdavčenje v Evropi ni zaželena kategorija oz. je celo prepovedana," je spomnil. "Evropski komisiji zastavljam vprašanja, vendar je dejstvo, da bo tu morala reagirati slovenska vlada. Na vrsti je Miro Cerar," je podčrtal.

Na koncu je odgovoril tudi na vprašanje o zamenjavi vodstva Družbe za upravljanje terjatev bank. "Zamenjava vodstva banke bo močno odmevala, ker se je na poseben način zaustavil proces privatizacije. To pomeni, da imajo stare sile, ki so ves čas nasprotovale procesu privatizacije kot enemu izmed ključnih tranzicijskih procesov, tolikšen vpliv, da lahko premagajo izvršno oblast države," je dejal dr. Milan Zver.