Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver za Poslančev dnevnik: O človekovih pravicah in svoboščinah

Dragi mladi,

tokratni Poslančev dnevnik namenjam pisanju o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah. K temu me je spodbudilo dogajanje, ki mu ni para v novejši evropski zgodovini. Zagotovo ste tudi sami zaznali novice, da so beloruske oblasti prisilno prizemljile Rynairovo letalo, ki je bilo na poti iz Grčije v Litvo. Omenjeno letalo so v beloruskem zračnem prostoru, nenadno začeli spremljati vojaški lovci, ki da so zaznali domnevno varnostno grožnjo. Namesto, da bi letalo pristalo na takrat bližnjem litvanskem letališču, je bilo pospremljeno na letališče v zelo oddaljenem Minsku. Kasneje je postalo jasno, da so beloruske oblasti letalo prizemljile, ker je bil eden izmed potnikov tudi novinar, bloger in opozicijski aktivist Raman Pratasevič, ki je zaradi svojih člankov in prispevkov očitno trn v peti beloruskemu nedemokratičnemu voditelju Lukašenku.

Če pustimo ob strani dejstvo, da je Lukašenko zlorabil vse instrumente, ki sicer pripadajo državi (vojaška letala, letališka infrastruktura, najverjetneje tudi obveščevalne službe, ki so sporočila imena potnikov na krovu), zato da bi poskrbel za aretacijo novinarja in njegove partnerke, pa je še dodatno skrb vzbujajoče to, da se je kot politični voditelj odločil za aretacijo novinarja zaradi opravljanja njegovega dela, izražanja mnenja in aktivnosti, ki jih sicer izvaja tudi beloruska civilna družba, ki stremi k demokraciji in končanju tiranskega režima v njihovi državi.

Prav zato sem vesel, da je mednarodna skupnost enotno nastopila proti takšnemu dejanju državnega terorizma kot tudi, da je enotno zahtevala izpustitev Ramana Prataseviča, ki se je sicer iz zapora oglasil z neprepričljivim videom, kjer so bile vidne fizične poškodbe in njegova prestrašenost.

Dejstvo, da se na obrobju meja Evropske unije dogaja mučenje in fizično nasilje ob aretaciji novinarja, ki je izvrševal pravico do svobode izražanja, se zdi v 21. stoletju, ko evropski narodi ne živimo več v okovih represije, cenzure in verbalnega delikta, povsem nepredstavljivo. Tudi zato je enoten odziv mednarodne skupnosti, ki se je odločila tudi za ostre sankcije proti Belorusiji, tako pomemben. Dokazuje namreč, da je Evropa v ospredje postavila vrednote, ki jim je zavezana, in sicer osebno svobodo ter človekove pravice vsakega posameznika.

Dragi mladi,

verjamem, da omenjeno ravnanje totalitarnega beloruskega režima ne bo ostalo nekaznovano in da bo pritisk mednarodne skupnosti skupaj s sankcijami pripomogel k temu, da bodo beloruske oblasti izpustile tako novinarja Ramana Prataseviča in njegovo partnerko kot tudi vse ostale politične zapornike, ki so zaprti zgolj zaradi izražanja svojega političnega prepričanja oziroma zaradi izvrševanje svoje pravice do svobode izražanja.