Nahajate se tukaj

Dr. Zver za kakovostna pripravništva in vajeništva mladih v Evropi

Dr. Milan Zver, vodja slovenske delegacije pri Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu, je danes v sodelovanju z Evropskim mladinskim forumom in podjetjem General Electric organiziral razpravo o praktičnih ukrepih za hitrejše zaposlovanje mladih v Evropi. Glavno vprašanje razprave je bilo, kako lahko kakovostna pripravništva in vajeništva povečajo vključevanje mladih na trg dela, razprava pa se je zaključila s podpisom Evropske listine kakovosti za pripravništva in vajeništva s strani podjetja General Electric in Evropskega mladinskega foruma.

Dr. Zver je v razpravi izpostavil velike napore Evropskega parlamenta in drugih evropskih inštitucij, da se "poveča kakovost in učinkovitost izobraževanja in izboljša zaposlitvene priložnosti za mlade v EU." Poudaril je, da "evropske šole še vedno ne zmorejo zagotoviti ustrezno usposobljenih delavcev za okoli 2,5 milijona prostih delovnih mest" in dodal, da "je ključna naloga izobraževalnih sistemov v EU premostiti vrzel med izobraževalnim procesom na eni strani in potrebami gospodarstva na drugi." Dr. Zver je pozdravil partnerstva med poslovnim svetom in izobraževalnimi inštitucijami, zlasti Evropsko zvezo za vajeništva, ter dodal, da "moramo mlade opremiti z ustreznimi spretnostmi in vrednotami, ki jim bodo omogočile nemoten vstop na trg dela in pripomogle k njihovemu položaju v družbi". Sklenil je, da "brez podjetij, kot je General Electric, teh ciljev ne bi mogli doseči."   

Peter Stracar, izvršni direktor General Electric za srednjo in vzhodno Evropo, je opozoril na "neusklajenost med znanji in sposobnostmi, ki jih industrija potrebuje in tistimi, ki jih nudi izobraževalni sistem." Poudaril je, da je na tem področju potrebno narediti več. "V začetku tega leta, ko smo se pridružili Evropski koaliciji za vajeništva (European Alliance for Apprenticeships), smo obljubili, da bomo omogočili vsaj 3.000 pripravništev in vajeništev vsako leto", je dejal. 

Tinkara Oblak, članica upravnega odbora Evropskega mladinskega foruma iz Slovenije, je ob tem izpostavila pomen pripravništev, ki so usmerjena v pridobivanje novih znanj in so pošteno plačana, saj so lahko "odskočna deska za pravo službo in so koristna ne le za mlade, temveč tudi za delodajalce."       

Evropski mladinski forum je Evropsko listino kakovosti razvil, da bi določil minimalne standarde za pripravnike po vsej Evropi. Vsako leto okoli 4,5 milijona evropskih študentov in diplomantov opravlja pripravništva, od tega jih 40% dela brez pogodbe, 59% pa opravlja neplačana pripravništva.