Nahajate se tukaj

Drago Jančar je imel neprecenljivo vlogo v slovenski pomladi ter v nacionalnem dozorevanju Slovenk in Slovencev

Na Vodnikovi domačiji so v petek, 3. julija 2015, pisatelju Dragu Jančarju ter mednarodnemu aktivistu in človekoljubu Tomu Križnarju izročili nagrado Državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament. Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu in podpredsednik SDS je v govoru poudaril, da je Drago Jančar s svojim umetniškim opusom pomembno prispeval h krepitvi evropske ideje in evropskega projekta.

V nadaljevanju objavljamo govor dr. Milana Zvera v celoti:

 

"Spoštovana nagrajenca, gospe in gospodje!

Počaščen sem, da sem eden od pobudnikov predloga, da prestižno nagrado Državljan Evrope 2015 prejme pisatelj – akademik Drago Jančar. Zelo sem vesel, da se mu je kot dobitnik pridružil novinar, publicist in svetovno priznan borec za človekove pravice -Tomo Križnar!

Verjamem, da nagrajencev ni potrebno posebej predstavljati, saj ju prav vsi dobro poznate, pa vendarle, se spodobi, da obudim nekaj dejstev iz naše skupnega predloga. Znano je, da je Drago Jančar najbolj uspešen in prevajan slovenski pisatelj. Njegova dela so bila prevedena in uprizorjena v Nemčiji, Veliki Britaniji, ZDA, Španiji, Italiji, Franciji, na Nizozemskem, Irskem ter v mnogih drugih državah. Dokazal je, in dokazuje, da, če je literarna umetnost kakovostna in živa, da če ni umetnih ovir na poti do bralcev, lahko tudi na mednarodnem literarnem trgu uspejo dobri pisatelji, četudi izhajajo iz relativno majhnega jezikovnega okolja.

Drago Jančar je imel neprecenljivo vlogo v t.i. slovenski pomladi ter v kasnejšem kulturnem, političnem in nacionalnem dozorevanju Slovenk in Slovencev. V okviru Pena se je v devetdesetih požrtvovalno zavzemal za mir v času vojn na jugo-vzhodu Evrope.

S svojim umetniškim opusom je pomembno prispeval h krepitvi evropske ideje in evropskega projekta - EU, ki je prav danes v svojevrstni eksistenčni krizi, saj jo mnogi skušajo ošibiti ali celo uničiti. Zato so Jančarjeva proevropska umetniška sporočila še toliko bolj vredna.

Jančar je za svojo pripovedno prozo, dramatiko in esejistiko prejel ogromno tujih in domačih literarnih nagrad in pogosto predava v vodilnih kulturnih centrih Evrope. Leta 2012 se je npr. v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru izvajal projekt, ki je v celoti posvečen njegovemu ustvarjanju.

Njegov literarni opus težko celovito ocenim; to tudi ni potrebno. A kot uporabnik njegovega dela bi rad poudaril, da sem vedno fasciniran, kako zna avtor tudi najbolj tipično slovensko zgodbo (npr. Tisto noč sem jo videl) ubesediti na način, ki ga razumejo po vsem svetu.

V obrazložitvi smo predlagatelji - Lojze Peterle, Ivo Vajgl, Romana Tomc, Franc Bogovič, Patricija Šulin in moja malenkost – zapisali, da Jančarjevo delovanje prispeva h krepitvi evropskega duha in odraža vrednote, ki so navedene v Listini Evropske unije o temeljnih pravicah ter da njegov pisateljski opus in siceršnja družbena angažiranost spodbujata boljše razumevanja med evropskimi državljani. In to je to, dragi prijatelji, kar potrebujemo v Sloveniji in Evropi: boljše razumevanje, sočutje in kulturo resnice."