Nahajate se tukaj

Kako omejiti prirejanje športnih rezultatov

V Evropskem parlamentu je potekala konferenca z naslovom "Integriteta na področju športa", kjer so udeleženci iskali odgovor na naraščajoče tendence prirejanja športnih rezultatov zaradi športnih stav.

Športne stave so popolnoma legalne, dokler ne pride do tajnih dogovorov med športniki in osebami, ki stavijo velike zneske na določen izid tekem. Na žalost statistike kažejo na porast prirejanja rezultatov zaradi stav. V letu 2009 je bilo v Evropi prirejenih več kot 200 nogometnih tekem.

Te vrste manipulacije so v zadnjih časih močno prizadele ugled in integriteto nogometa, pa tudi drugih športnih panog. Prirejanje športnih rezultatov ne predstavlja problema le za evropske oblasti, ampak je problem celotne družbe in vprašanje ostaja: kako se z njim soočiti?

Na konferenci so sodelovali evropska poslanca Heinz Becker in Evelyn Regner ter  Rudolf  Stefan Stinner (direktor varnostne službe pri RBallu), Andrew Ryan (direktor Združenja poletnih olimpijskih mednarodnih federacij), Barbara Spindler (generalna sekretarka Avstrijskih športnih konfederacij), Philip Newald (direktor Board- tipp3) in George Pangl (direktor Avstrijske nogometne lige).

Kako lahko Evropski parlament prispeva k soočanju z omenjenim problemom, kako lahko ponudniki športnih stav prispevajo k boju proti prirejanju športnih rezultatov in kako se lahko evropska družba na splošno sooči s tovrstnim kriminalom? Na vsa ta vprašanja so poskušali odgovoriti sodelujoči na konferenci.

Evropska poslanka Evelyn Regner je poudarila, da mora Evropski parlament izkoristiti večja pooblastila, ki jih je na področju športa dobil z Lizbonsko pogodbo, še posebej kar se tiče pravnega sodelovanja in športnih politik.

Direktor Združenja poletnih olimpijskih mednarodnih federacij Andrew Ryan je povedal, da prirejanje športnih rezultatov predstavlja velik problem predvsem v nekaterih športih - nogometu, tenisu in kriketu. Poudaril je, da je nujno potreben boljši nadzor in boljše sodelovanje med organizacijami kot so UEFA, FIVB in ITF.

V debato se je vključil tudi dr. Milan Zver, ki je poudaril, da je potrebno spremeniti pristop k temu problemu. Ni dovolj le sodelovanje med policijami različnih držav članic, ampak potrebujemo skupne politike, pravne vzvode in skupno evropsko agencijo z nadzornimi in preiskovalnimi pooblastili.

Konferenca z naslovom "Integriteta na področju športa"
Dr. Milan Zver
Konferenca z naslovom "Integriteta na področju športa"