Nahajate se tukaj

Manfred Weber obsoja poskus političnega prevzema RTV s strani vladajoče koalicije

Evropski poslanci dr. Milan Zver (SDS/ELS), Romana Tomc (SDS/ELS) in Franc Bogovič (SLS/ELS) izražajo zadovoljstvo nad tem, da tudi Evropska ljudska stranka (ELS) obsoja poskus političnega prevzema RTV s strani vladajoče koalicije.

Danes je bila namreč uradno objavljena izjava predsednika politične skupine ELS Manfreda Webra v povezavi z nameravanimi spremembami medijske zakonodaje v Sloveniji.

"Evropska ljudska stranka se je vedno zavzemala za demokracijo, vladavino prava in svobodo medijev. Zato smo izjemno zaskrbljeni nad nameravanimi spremembami medijske zakonodaje v Sloveniji," je zapisal Weber in nadaljeval: "Menimo, da je nedopustno, da se tako pomemben zakon, kot je zakon o javni radioteleviziji, sprejema brez javne razprave in po hitrem postopku. Še posebej nesprejemljivo pa je, da si politika skuša z lažnimi obljubami podrediti medij, ki je izjemnega nacionalnega interesa, je edina javna, neprofitna radiotelevizijska organizacija v Sloveniji in je kot taka last vseh državljanov Slovenije."

"Finančno izčrpavanje in grožnje z odstranitvijo vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike, ostro zavračamo. Podobne poskuse smo že videli v nekaterih drugih državah in smo jih ostro obsodili. Pozivamo slovensko vlado, da se vzdrži takšnih nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote ter zagotovi okolje, kjer bodo mediji lahko delovali svobodno in brez političnih pritiskov," je v svoji izjavi še zapisal Manfred Weber.