Nahajate se tukaj

Ob dnevu Evrope

Drage Slovenke in Slovenci, drage Evropejke in Evropejci! Danes je praznični dan, ki ga v Evropi praznuje več kot pol milijarde ljudi. Obeležujemo objavo Schumanove deklaracije, s katero se je začelo evropsko sodelovanje in so bili položeni temelji za nastanek Evropske unije.

Marsikomu, še posebej mladim generacijam, rojenim daleč po koncu druge svetovne vojne, se zdi združena Evropa, Evropa brez vojn in spopadov nekaj samoumevnega. Pa ni bilo zmeraj tako. Želja posameznih držav po prevladi, po prisvajanju drugih ozemelj so Evropo in njene prebivalce v preteklih stoletjih vedno znova vodile v spopade, v uničevanje, v trpljenje. Ljudje, ki so bili denimo rojeni na začetku prejšnjega stoletja, so v svojem življenju izkusili dve grozljivi svetovni vojni. Nam je danes to prihranjeno. Evropa že več kot 60. let živi v miru, in od 1. maja 2004 smo zraven tudi mi.

Na današnji dan tako praznujemo modrost in pogum vseh tistih, ki so izkusili vojne grozote, ki so bili prizadeti oziroma so povzročali gorje, da so se znali opravičiti in oprostiti; da so znali sesti za skupno mizo in upreti pogled v prihodnost in skupaj iskati rešitev za mirno sožitje.

Ta rešitev je bila povezovanje in sodelovanje. Ko pri odločitvah ne misliš le nase in na lastne koristi, ampak upoštevaš tudi druge, da si solidaren, strpen in odprt. Na teh osnovah je rasla in se poglabljala združena Evropa, od prvotnega skupnega nadzora nad proizvodnjo premoga in jekla, do današnjega sodelovanja na številnih ostalih področjih. Članice Evropske unije so v prelomnih trenutkih znale stopiti skupaj in se postaviti za skupne vrednote, kot so mir, demokracija, blaginja. Zato, ker so se zavedle tveganj in nevarnih posledic nesodelovanja in nestrpnosti. Naj nam bo to vsem skupaj vodilo tudi za naprej, še posebej v sedanjih trenutkih, ko se v Evropski uniji srečujemo s številni izzivi. Sodelovanje in skupna prizadevanja so prava pot, po kateri je treba nadaljevati v dobro vseh nas.