Nahajate se tukaj

Odprt je razpis za tekmovanje iz znanja slovenske zgodovine: Slovenija moja država!

Šolska sekcija VSO in Nova24TV v sodelovanju z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom vabijo dijake in osnovnošolce 8. ter 9. razreda k udeležbi na tekmovanju o zgodovini nastanka slovenske države. Organizatorji tekmovanja poudarjajo, da ne smemo nikoli pozabiti poguma, ponosa in vztrajnosti tistih, ki so se borili in vztrajali pri nastanku samostojne Slovenije in današnji mladini omogočili lepšo prihodnost. “Prav je, da poznamo vsa obdobja pogumnega naroda, ki je“stal in obstal” skozi vse vihre, potujčevanja,  grozo dveh svetovnih vojn in vojne za osamosvojitev,” poudarjajo organizatorji. Vsi udeleženci tekmovanja bodo prejeli priznanje Domoljub, najboljše pa bodo pričakale tudi privlačne denarne nagrade in izlet v Bruselj.

“Slovenija, moja država,” je  tekmovanje, ki  je namenjeno osnovnošolcem osmega in devetega razreda ter dijakom srednjih šol. Cilj natečaja je okrepiti zavest otrok o pomenu nastanka slovenske države, evropskih vrednot in demokracije v Sloveniji. Tekmovanje bo potekalo v obliki kviza, kjer sodelujoči odgovarjajo na naključen set vprašanj. V primeru pravilnih rešitev se bodo uvrstili v naslednji krog tekmovanj do zaključnega finala.

Kvalifikacije za tekmovanje, ki bo potekalo v televizijskem studiu televizije Nova24TV predvidoma maja, se bodo začele v spletni obliki 14. aprila 2021 ob 17. uri, ko se bo odprla tekmovalna spletna stran. Učenke, učenci, dijakinje in dijaki bodo lahko pristopili k spletni kvalifikaciji v času od 14. aprila do 30. aprila 2021. V primeru, da epidemiološka slika in ukrepi ne bodo dovoljevali organizacije tovrstnega tekmovanja v studiu, se bo le-to prestavilo v jesen.

Na spletno tekmovanje se lahko prijavi učenec/učenka 8. in 9. razreda osnovne šole ali dijak/dijakinja srednje šole. Prijavil se lahko vsak, ki bo na spletni strani “Slovenija, moja država”, odprl zavihek Tekmuj! in izpolnil obrazec, ki se bo pojavil ob vstopu ter dodal izpolnjeni in podpisani obrazec “Soglasje staršev za uvrstitev njegovega otroka na tekmovanje”. Pogoj soglasja staršev velja le za mladoletne učence in dijake. Odgovore na vprašanja v kvizu boste lahko rešili zgolj s pomočjo učbenikov za zgodovino v osnovni in srednji šoli, lahko pa tudi uporabite gradivo “Bela knjiga Slovenske osamosvojitve” in gradivo, ki je dosegljivo na spletni strani: domoljubje.si,  na zavihku Gradiva ali preko direktne povezave tukaj.

Najboljši tekmovalci bodo deležni privlačnih nagrad

Vsi sodelujoči bodo prejeli priznanje “Domoljub” na elektronski naslov, zapisan na prijavnici. Omejeno število finalistov bo povabljenih na končni dogodek predvidoma s podelitvijo nagrad 21. junija 2021 in bodo prejeli plaketo Domoljub, ter denarno nagrado. Prvouvrščeni bo prejel dva tisoč evrov, drugouvrščeni bo prejel tisoč evrov, tretjeuvrščeni pa bo prejel petsto evrov. Prvih deset uvrščenih tekmovalcev bo prejelo za nagrado izlet v Bruselj v spremstvu enega izmed staršev ali učitelja (spremstvo ni nujno za polnoletne dijake) ter predstavnikov VSO in Nova24TV, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali z dr. Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci.

Vabljeni k sodelovanju!

Foto: Matic Štojs Lomovšek