Nahajate se tukaj

Poprava krivic iz preteklosti je del skrbi za človekove pravice

Kako je sprejem Lizbonske pogodbe vplival na področje temeljnih človekovih pravic v Evropski uniji? Evropski parlament je danes v Strasbourgu razpravljal o poročilu, ki poskuša odgovoriti na to vprašanje, jutri pa bo o njem tudi glasoval.

Dr. Milan Zver je v razpravi povedal, da se je z Lizbonsko pogodbo v EU začelo novo obdobje na področju varovanja človekovih pravic in svoboščin, saj pogodba širi polje osebne svobode evropskih državljanov.

Poročilo Evropskega parlamenta pa je po Zverovem mnenju zelo modernistično, govori namreč že o tretji generacij človekovih pravic, obenem pa pozablja na popravo krivic, ki so se zgodile v preteklosti. Posledice teh krivic mnogi evropski državljani čutijo še danes.

Poročilo namreč ne omenja drastičnega kršenja človekovih pravic, na primer ne-vračanja lastnine, ki je bila evropskim državljanom zaplenjena v času totalitarnih režimov; ne omenja niti dolžnega dostojnega pokopa ljudi, ki so bili barbarsko pobiti leta 1945 in ki počivajo v mnogih ad hoc grobiščih Srednje in Vzhodne Evrope.

Po Zverovem mnenju morajo vsi politiki, ki imajo danes moč odločanja, poskrbeti za popravo krivic iz preteklosti. Šele na tej podlagi se bodo lahko z mirno vestjo zavzemali za nadaljnjo širitev človekovih pravic v sedanjosti in prihodnosti.

Dr. Milan Zver: Poprava krivic iz preteklosti je del skrbi za človekove pravice