Nahajate se tukaj

Tožba, ki jo je vložil Milan Zver proti Evropski komisiji, se premika naprej

Evropski poslanec Milan Zver (SDS/ELS) je maja letos pri Splošnem sodišču EU vložil tožbo proti Evropski komisiji, saj ta ni želela razkriti internih dokumentov o misiji podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji, kjer obstaja sum, da je ta vplivala na odločitev ustavnega sodišča v zvezi s sodbo o ustavnosti Zakona RTV Slovenija. Zadeva je bila uradno dodeljena senatu sodišča v sestavi treh sodnikov in sodnika poročevalca. Postopek se je torej uradno začel.

Spomnimo, obisk Ustavnega sodišča s strani Vere Jourove, se je zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Po obisku si je ustavno sodišče kmalu “čudežno” premislilo, pri čemer sta dva ustavna sodnika povsem spremenila svoje mnenje, eden od njih je bil Matej Accetto, ki se je srečal z Jourovo. Zakon o RTV Slovenija, ki je bil zaradi odločitve Ustavnega sodišča sprejet, je javni medij potisnil v naročje skrajne levice, ki obvladuje vse slovenske družbene podsisteme. Obisk Jourove je bil skrajno sumljiv, saj je po čudnem naključju sovpadal s spremembo mnenj sodnikov, sume v vmešavanje evropske komisarke v notranje zadeve Slovenije pa so poglobili še cenzurirani dokumenti, ki jih je Evropska komisija dostavila Zveru.

Zver se je za tožbo sicer odločil potem, ko politična in upravna pot nista dali rezultatov.

Dokumentacija je še danes cenzurirana

Še najbolj problematično pri vsej zadevi je to, da je del dokumentacije o obisku, ki ga je po dolgotrajnih prizadevanjih uspelo pridobiti Zveru, še danes povsem brez prave razlage počrnjen, kar je izredno sumljivo. Tožba gre torej zdaj v uradni postopek.

Zver je izrazil upanje, da bo evropsko sodišče o primeru odločilo čim prej. “Zato ker je to precedenčni primer. V njem nočemo samo dokazati neke krivde ali kršitve splošnih načel iz upravnega postopka ali kršitev materialnih pravil prava Evropske unije, ampak tudi zlorabo pooblastil, ki se je v tem primeru zgodila, in pa nedopustno intervencijo enega od visokih uradnikov evropske izvršne oblasti v državi članici, in to na polju, na katerem je država članica popolnoma suverena,” je pojasnil.

“Tisti hip, ko neka institucija izgubi zaupanje, pade v krizo in lahko tudi razpade, zato se mi zdi pomembno, da razkrivamo take stranpoti, take napake, kot se je zgodila pri intervenciji Vere Jourove v slovenski politični in pravni prostor,” je dejal na majski novinarski konferenci.

Kaj želijo s tožbo doseči?

V tožbi Jourovi očitajo nedopustnega vmešavanja v notranje zadeve Slovenije, hkrati pa zahtevajo, da se komisija predloži vso dokumentacijo o obisku, vključno z elektronsko komunikacijo med Evropsko komisijo in slovensko vlado ter drugimi akterji. Zver meni, da je že na podlagi pridobljene dokumentacije jasno, da so se zgodile kršitve, namen tožbe pa je tudi z razsodbo zagotoviti, da takšni primeri ne bi postali stalna praksa v Evropski uniji.

Tožbo je pomagal sestaviti ugledni mednarodni odvetnik in pravni strokovnjak za mednarodne odnose – Miha Pogačnik, medtem ko bo uradni zastopnik primera pred sodiščem odvetnik Janez Stušek.

 

Članek je bil prvotno objavljen na Nova24tv.