Nahajate se tukaj

Uporabnost in trajnost naučenega bolj pomembni od količine podatkov

V Festivalni dvorani na Bledu je potekala okrogla miza z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom in vodjo območne enote Kranj na Zavodu za šolstvo ga. Mojco Škrinjar. Gosta sta navzočim predstavila dileme in usmeritve sodobnega evropskega in slovenskega šolstva.

V uvodnem nagovoru je zbrane pozdravil predsednik blejskega odbora SDS in strankin kandidat za jesenske županske volitve g. Miran Vovk. Obenem je predstavil še dejavnosti odbora v zadnjem letu in podal nekaj smernic za jesensko volilno kampanjo.

Dr. Zver je problematiko šolstva predstavil z evropskega vidika, ga. Škrinjar pa s slovenskega. Poudarila sta, da do srednješolskega nivoja še držimo korak z razvitejšo Evropo in ZDA ter jih na nekaterih področjih tudi prekašamo. Zaostajamo kasneje na stopnji univerzitetnega študija. Za visokošolske programe je v Sloveniji namreč namenjenega premalo denarja.

Na nivoju osnovne in srednje šole sta Zver in Škrinjarjeva izpostavila velik pomen vrednot, čeprav jih šola učencem le s težka privzgoji, če jih ti niso usvojili že v okviru družine.

Poudarila sta, da glavni cilj šole ni pridobivanje velike količine podatkov, ampak da je treba učencem pokazati, kako znanje uporabiti v praksi za bolj kvalitetno življenje. Bolj pomembna kot količina podatkov je trajnost naučenega. Če bi sledili temu načelu, bi zlahka razbremenili tudi maturitetne programe, ki so trenutno preveč obremenjujoči za učence.

Gosta sta se strinjala tudi, da imajo v Sloveniji učitelji premalo svobode in preveč ozko začrtane programe, da bi lahko resnično izkoristili svoje potenciale.

Dr. Zver je govoril še o pomenu izobraževanja v novi razvojni strategiji Evropa 2020. Poudaril je, da je v njej vloga izobraževanja bolje opredeljena kot je bila v predhodni Lizbonski strategiji. Izpostavil je tudi neustrezno politiko sedanjega šolskega ministra dr. Igorja Lukšiča, ki se bolj posveča rušenju kot gradnji slovenskega šolstva.

Na koncu sta gosta odgovarjala na številna vprašanja publike, razvila se je tudi debata o aktualni politični situaciji v Sloveniji, s čimer se je okrogla miza po več kot dveh urah uspešno zaključila.

Okrogla miza z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom in vodjo območne enote Kranj na Zavodu za šolstvo ga. Mojco Škrinjar
Okrogla miza z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom in vodjo območne enote Kranj na Zavodu za šolstvo ga. Mojco Škrinjar
Okrogla miza z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom in vodjo območne enote Kranj na Zavodu za šolstvo ga. Mojco Škrinjar