Nahajate se tukaj

»Afera NLB ni le slovenski, temveč mednarodni problem«

Evropski poslanec in vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke, dr. Milan Zver, je v tokratnem pogovoru za TOP TV podal komentar glede referenduma v Kataloniji, brexita ter slovenske afere »irangate«

»Katalonska zgodba ni čisto primerljiva s slovensko osamosvojitvijo. V Kataloniji je podprlo odcepitev zgolj 38% volilnih upravičencev, pri nas jih je bilo takrat 90%. To je bistvena razlika, s tem, da smo imeli tudi ustavni okvir za to dejanje. Slovenija je takrat bežala iz suženjstva v svobodo, iz nedemokratičnega režima«, je opisal situacijo ob neuspelem nedeljskem referendumu v Kataloniji. V nadaljevanju pa je napovedal, da je bilo v »evropskem parlamentu dogovorjeno, da se bodo morale evropske inštitucije soočiti z vprašanjem katalonske zahteve po odcepitvi. Predvsem je potrebno zagotoviti dialog med Barcelono in Madrid in preprečiti vsakršno nasilje.»

Ob tem je dr. Zver opozoril, da odcepitvene težnje, ki se pojavljajo v nekaterih predelih Evrope, predstavljajo novo ranljivost Evropske unije.

V pogovoru o  brexitu je dr. Zver opozoril predvsem na vprašanje državljanskih pravic, ki mora biti v ospredju pri postopku ločitve Velike Britanije in Evropske unije ter še enkrat poudaril, da Velika Britanija po izstopu ne sme ohranjati nikakršnih ugodnosti in privilegijev.

Ob koncu pa sta se dotaknila še afere NLB, ki postaja ne le slovenski, temveč mednarodni problem.  »Afera NLB je postala zadnje dni odmevna tudi v evropski javnosti. Vsi povzemajo sklepe slovenskega parlamenta, ki je na žalost edina preiskovalna inštitucija v državi, ki se zanima za ta problem«, je povedal dr. Zver, ki ga je ob tem presenetila izjava predsednika vlade.

V nadaljevanju vas vabimo k ogledu celotnega intervjuja za TOP TV.