Nahajate se tukaj

Biti ODGOVOREN pomeni biti PROTI

Nekaj povzetkov iz novinarske konference o arbitražnem sporazumu

Slovenska politika bi morala biti veliko bolj pokončna, enotna in državotvorna pri urejanju odnosov s Hrvaško, meni evropski poslanec dr. Milan Zver. Arbitražni sporazum ni dober za slovenski nacionalni interes, ker obeta slab izid. Vlada je po njegovem naredila veliko napako, ko ga je podpisala. Upa, da iste napake ne bodo storili volilci na referendumu.

V nedeljo se ne bomo opredeljevali o našem odnosu do Hrvatov in Hrvatic, ne do sosede kot take. Odločali bomo o ozemeljski celovitosti Slovenije na morju in kopnem, pa čeprav bomo formalno glasovali le o formuli, kako naj določijo našo mejo s Hrvaško.

Vlada je najprej ustrelila mimo, ko je razglasila blokado hrvaškega približevanje EU, kar ni bilo potrebno, saj smo si s tem le zmanjšali ugled. Kasnejši Pahorjev "salto mortale" je situacijo le še poslabšal, saj je iz pogajalskih izhodišč izvezel ključno načelo zunanje pravičnosti (ex aequo et bono), ki bi ga morali vedno upoštevati, ko prepuščamo odločanje o meji na morju nekomu tretjemu.

Druga velika napaka je bila predložena časovnica, ko je vlada odvezala reševanje mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško od njenega vstopa v EU. Vlada je pri tej odločitvi očitno računala na to, da bo rezultat arbitražnega sporazuma znan šele po naslednjih parlamentarnih volitvah in da ji v resnici ne bo treba prevzeti odgovornosti na naslednjih volitvah za končni izid.

Milan Zver poudarja, da v tujini ne poznajo vseh podrobnosti slovensko-hrvaških odnosov. Želijo si le, da se spor reši na pravičen način. Ker je slovenska vlada zavajala svetovno javnost, da je ta sporazum sprejemljiv, dober in pravičen tudi za Slovenijo, je vnesla veliko negotovosti v tujini. A ne glede na to bodo v tujini spoštovali demokratično odločitev na nedeljskem referendumu, kjer bodo vsi, ki imajo odgovoren odnos do slovenske države, glasovali proti.