Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Boj proti terorizmu ne more biti stvar ene politične doktrine"

"Marca smo želeli uveljaviti sistem PNR, to je sistem izmenjave imen potnikov v notranjem prometu, vendar je levica temu nasprotovala."

"Evropski parlament je najslabše varovan parlament v Evropski uniji, vendar mi nismo zato tu, da bi skrbeli za svojo varnost, temveč, da skušamo pomagati evropskim inštitucijam in državam članicam v njihovem boju zoper terorizem. Ravno o tem je na plenarnem zasedanju potekala zanimiva debata," je povedal. 

"Marca letos smo želeli uveljaviti sistem PNR, to je sistem izmenjave imen potnikov v notranjem prometu," je opozoril. "Teroristom bi tako otežili prosto gibanje po EU, vendar so žal nekateri z leve temu nasprotovali, češ da bi s tem kršili človekove pravice," je dejal. Po njegovem je potrebno postaviti na tehtnico odnos med varnostjo in svobodo. "Za večjo varnost je potrebno žrtvovati tudi kakšno svoboščino. Marca se nismo uspeli politično uskladiti, sedaj smo se. PNR bo sedaj sprejet," je povedal. "Vseeno pa je ena izmed slovenskih poslank glasovala proti," je opozoril. "Želeli bi ustanoviti širši protiteroristični pakt, saj boj proti terorizmu ne more biti stvar ene politične doktrine," je bil jasen.

Spomnil je, da je Evropski parlament na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel zanimiv dokument, in sicer kako deradikalizirati evropsko mladino. "Dokument zelo jasno našteva vse ukrepe, ki morajo biti sprejeti na posameznem področju. Poskušali smo najti dolgoročne ukrepe, saj je več milijonov mladih lahko izpostavljenih radikalizaciji," je dejal dr. Milan Zver. Povedal je še, da je bilo največ kritike namenjene evropskim obveščevalnim službam, ki so doslej premalo sodelovale pri odkrivanju terorističnih groženj.