Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver gost oddaje Slovenija in Evropa na TV Slovenija 3

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Slovenija in Evropa na TV Slovenija 3.

 

Poslanec je v oddaji, predstavil nekatere dosežke njegovega mandata ter spregovoril tudi o izzivih, ki Evropsko unijo čakajo v prihodnje.

Kot je povedal poslanec, je najbolj pogosto vprašanje ob koncu mandata, kaj poslanci štejejo kot svoj dosežek. »Veliko je bilo dobrih zgodb in aktivnosti. Omenil bi veliko zgodbo o uspehu, to je Erasmus+, kjer sem aktivno deloval ves čas, tako da smo parlamentarci uspeli povišati proračun za ta program. Dosegli smo soglasje, in to je predlog za trikratno povečanje finančnih sredstev za Erasmus+,« je povedal poslanec.

Po njegovih besedah imajo mladih, ki so sodelovali v različnih oblikah Erasmus+ vrsto koristi od tega. »So bolj konkurenčni na trgu dela, so boljši študentje, tudi v življenju so bolj uspešni, vsaj tako pravi statistika. Prav tako so tudi bolje vključeni v družbo, celo na volitve hodijo pogosteje kot njihovi vrstniki. Skratka, program pomeni vsestransko korist za mlade,« je povedal dr. Zver in dodal, da imajo koristi od programa tudi mesta, univerze in drugi, ki Erasmusovce gostijo. »Zato ni čudno, da programu Erasmus+ pravijo zgodba o uspehu,« je še poudaril dr. Zver. Poslanec je tudi zelo ponosen na to, da mu je uspelo, da je po dr. Jožetu Pučniku poimenovana pomembna konferenčna dvorana.  »Ni bilo lahko priti do tega. Pet let smo se mučili. Vendar pa smo po tem, ko so prebrali življenjsko zgodbo dr. Jožeta Pučnika, uspeli prepričati vse dejavnike, ki odločajo v Evropskem parlamentu o tem. Dileme glede poimenovanja ni bilo v nobeni politični skupini,« je še povedal evropski poslanec.

»Na nek način bo naslednji mandat ključen za ohranitev Evropske unije in za njen nadaljnji razvoj,« je nato opozoril poslanec, ki tudi meni, da se bo EU morala veliko bolj učinkovito spopasti z ilegalnimi migracijami in z bojem proti terorizmu. »Terorizem je tudi ena od tem, s katero sem se veliko ukvarjal v tem mandatu. Ponosen sem, da smo sprejeli konkretno poročilo, ki nagovarja države članice, kako se spoprijeti s to nevarnostjo,« je spomnil dr. Zver. Ob tem je dodal, da bo v prihodnosti v okviru EU  treba najti oziroma zbližati nekatere standarde tudi na drugih področjih, kot na primer na področju sociale, zato, »da ne bomo imeli preveč bogatega Zahoda napram Vzhodu ali Severa napram Jugu.« Po poslančevih besedah bo torej na socialne unije treba narediti korak naprej. »Seveda bo treba nove korake narediti tudi pri hitrejšemu razvoju konkurenčnosti evropskega gospodarstva,« je še dodal poslanec.

Na vprašanje o delu Evropske komisije in njenega predsednika pa je dr. Zver dejal, da je prepričan, da bomo tokrat dobili bolj učinkovitega predsednika Evropske komisije. »Manfred Weber se je že izkazal kot zelo pronicljiv politik, ki dokaj razumsko vleče politične poteze in ki nikakor ni kot sedanji, kjer včasih čustva prevladujejo. To je zelo pomembno,« je prepričan poslanec. Prav tako je mnenja, da se mora Evropska komisija konstituirati na način, da bo bolj učinkovita ter da bo več poudarka namenila področju zunanje varnostne politike, ki ga je doslej preveč zanemarjala, in na področju obrambe. »Manfred Weber je zagotovilo, da bo Evropska komisija drugače delovala. Kar pa se tiče Evropskega parlamenta, pa si želim sestavo, ki bo močna in stabilna ter da bo manj skrajnih oziroma ekstremnih poslancev, ker ekstremizem na obeh političnih polih destabilizira Evropsko unijo ter tudi delovanje institucij,« je zaključil dr. Zver