Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Potrebno je zajeziti tok beguncev"

"Potrebno je zaustaviti vojno in premagati tiste, ki ustvarjajo vojaške in politične konflikte," je ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu dejal vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu.

"Števila beguncev, ki naj bi jih Slovenija sprejela, še ni mogoče določiti, saj ni še nič dorečenega," je dejal. "Ključna stvar je, da se zajezi tok beguncev in da se ustvarijo normalne življenjske razmere na Bližnjem vzhodu. To pomeni, da je potrebno zaustaviti vojno, da je potrebno premagati tiste, ki ustvarjajo vojaške in politične konflikte," je opozoril. Po njegovem je potrebno državam dati razvojno pomoč, ki bo "pritegnila ljudi, da bodo ostali doma ter normalno živeli in delali." "Ampak vmes je še veliko ukrepov, ki jih je potrebno storiti takoj. Začasno bo potrebno urediti varnostne cone za pribežališča za begunce, sočasno bo potrebno zagotoviti varnost, kar pa brez vojaškega posredovanja ne bo šlo," je povedal dr. Zver.

V nadaljevanju je spregovoril o zaposlovanju mladih. "Eksodus mladih v tujino je eden največjih razvojnih problemov Slovenije. Jamstveno shemo moramo veliko bolj izkoristiti in najti domače vire, da bo gospodarstvo bolj investiralo v nova delovna mesta. Dolgoročno pa moramo izboljšati šolanje, da mladi pridobijo kompetence, ki jih trg potrebuje," je dejal.

Glede poročila Evropskega sodišča za človekove pravice pa je poudaril, da je Slovenija po evropski statistiki največja kršiteljica človekovih pravic. "Sodstvo je neučinkovito in politično pristransko, kar se je pokazalo v primeru Janeza Janše," je povedal dr. Milan Zver in poudaril: "Slovenija potrebuje reformirano sodstvo."