Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Referendumski ne pomeni, da bo šla Grčija še hitreje navzdol"

Slovenija je Grčiji namenila neprimerno več kot ostale članice EU, sedaj obstaja nevarnost, da tega denarja nikoli ne bomo videli. SDS je tedaj nasprotovala finančni pomoči Grčiji, je v ponedeljek, 6. julija, ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu dejal vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu.

"Ne gre samo za ne varčevalnim ukrepom, ampak za širšo zgodbo. Evropske institucije so zahtevale reforme, ki bi koristile grški družbi in grški ekonomiji, kakor seveda tudi grškim državljanom nasploh," je povedal. Po njegovem se je z izidom referenduma situacija še bolj zapletla. "Grki so se odpovedali aktivni udeležbi pri reševanju svojih lastnih problemov. Sedaj je nastala paradoksalna situacija, ko Evropa in Mednarodni denarni sklad prosita Grčijo, da jim lahko pomagata pri njihovem izhodu iz krize," je dejal. "Referendumski ne pomeni, da bo šla Grčija še hitreje navzdol, brez pomoči EU in Mednarodnega denarnega sklada pa se ne bo rešila," je prepričan.

"Slovenija je Grčiji namenila neprimerno več kot vse ostale članice Evropske unije," s čimer smo se precej izpostavili. Prepričan je, da danes kaže, da "tega denarja ne bomo videli." Po njegovem je imela Grčija še prejšnji teden lepo priložnost, da bi sprejela ponudbo Evropske komisije, vendar jo je zavrnila, zapustila je pogajanja, za to dejanje bi moral "nekdo prevzeti politično odgovornost."

"SDS je bila edina stranka, ki je leta 2010 nasprotovala finančni pomoči Grčiji," je poudaril. "V prihodnje bo zagotovo potrebno bolj trezno razmisliti, ko bomo dajali tovrstne pomoči, še posebej tistim, ki so neverodostojni in ki vidijo samo solidarnost v eno smer," je še opozoril dr. Milan Zver.