Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Šlo je za napad na Evropsko unijo"

"To je bila koordinirana teroristična akcija na evropske institucije," je za TOP TV dejal vodja slovenske delegacije ELS.

"Ulice so prazne. Tam so vojaki, policisti in agenti v civilu," je o vzdušju v Bruslju po tragičnem terorističnem napadu, ki se je zgodil v torek, 22. marca, dejal dr. Milan Zver. "Bila je koordinirana akcija. Za razliko od Pariza je tu šlo za napad na Evropsko unijo in na evropske institucije," je opozoril. "Počilo je pri Evropski komisiji in na letališču, ki je srčika komunikacije Unije s svetom," je povedal.

"Šlo je za obsežno teroristično akcijo, zato dvomim, da so jo pripravili v dveh dneh," je dejal. "Boj proti terorizmu se ne konča s prijetjem teroristov, ki so pripravili napad v Bruslju. Zaskrbljujoče je, da imajo teroristi podporo med ljudmi," je opozoril.

V pogovoru je dr. Zver izrazil tudi kritiko do varnostno-obveščevalnih služb v EU. "Dokler EU ne bo imela skupne službe, ki bo zbirala informacije o varnosti državljanov, ne bo varnosti ljudi. Pred terorističnim napadom 11. septembra je bilo v ZDA kar 16 različnih varnostno-obveščevalnih služb, ki med seboj niso sodelovale in tako niso mogle preprečiti napada," je spomnil. "Kasneje so ustanovili skupno službo in nekaj podobnega bi morala storiti tudi EU," je bil jasen. 

"Varnostna politika EU je na tleh. Evropa se že dve desetletji sooča z varnostno praznino," je povedal. Po njegovem bi evropske države morale več vlagati v varnost, namesto tega pa je rasla močna socialna država, predvsem zaradi prišlekov. "Varnost je pomembna vrednota, države članice pa so zanemarile to pomembno dimenzijo," je dejal in dodal: "Pričakujem, da bodo države članice EU v prihodnje izoblikovale skupne varnostno-obveščevalne organe."

Celoten pogovor z dr. Milanom Zverom si lahko ogledate spodaj.