Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Slovenija si želi, da bi bila evropska integracija čim večja"

"Slovenski narod bo najbolje uspeval v uspešni EU," je za TOP TV povedal vodja slovenske delegacije ELS.

"Bolj kot popuščajo vezi v EU, bolj bo ta delovala na podlagi moči držav članic in tu je Slovenija šibek člen. Popolnoma naravno je, da si Slovenija želi, da bi bila evropska integracija čim večja in da bi bila EU čim boljša. V kolikor pa bi se odločitve v EU sprejemali s 'kazanjem mišic', potem bi Slovenija potegnila ta kratko," je dejal. "Migrantska kriza je veliko bolj nevarna za destabilizacijo EU kot je bila grška kriza, saj vodeni in dobro organizirani migrantski valovi močno destabilizirajo EU," je poudaril. 

Kljub vsemu je dr. Zver optimist. "Verjamem, da se bodo stvari postopoma uredile. Evropsko gospodarstvo okreva, stopnja brezposelnosti med mladimi se znižuje. Slovenski narod bo najbolje uspeval v uspešni EU, vse ostale alternative so slabše," je dejal.

V pogovoru za TOP TV se je dotaknil islamskih napadov v Kölnu. "Moji kolegi so uspeli spraviti ta problem na sejo Evropskega parlamenta. Žal je leva politična opcija skušala opravičevati kölnsko nasilje nad ženskami, češ, da so ženske žrtve nasilja tudi doma," je povedal.

Na vprašanje ali se migranti lahko prilagodijo evropskim vrednotam, pa je dr. Zver odgovoril, da se tu bijeta dva koncepta. "Prvi pravi, da migrantov ne smemo resocializirati, drugi koncept pa je koncept integracije in asimilacije. Ta terja, da migranti sprejmejo univerzalne vrednote, kot je na primer enakost žensk v družbi ali pa strpnost do drugače mislečih in verujočih. Ta koncept podpiram tudi jaz," je med drugim povedal dr. Milan Zver.