Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Slovenska smer potrebuje nov veter, novo vizijo in novo dušo"

Besede človeka z vizijo, dr. Jožeta Pučnika, po izglasovanem plebiscitu decembra 1990, ko je dejal: "Jugoslavije ni več, zdaj gre samo še za Slovenijo," v doživljanju ključnih osamosvojitvenih dogodkov še danes živo odmevajo.

Pred 21 leti smo enotni ustvarili samostojno Slovenijo in se za vedno vrisali na zemljevid sveta. Ustvarili smo državo, v kateri je svoboda posameznika najvišja vrednota. Polno svobodo je zadihal tudi slovenski narod - skupnost vseh ljudi, ki se počutijo Slovenke in Slovence, ne glede na njihovo versko, etnično ali kakšno drugo pripadnost.

Besede človeka z vizijo, dr. Jožeta Pučnika, po izglasovanem plebiscitu decembra 1990, ko je dejal: Jugoslavije ni več, zdaj gre samo še za Slovenijo, v doživljanju ključnih osamosvojitvenih dogodkov še danes živo odmevajo. Sledili so meseci temeljitih priprav na osamosvojitev. Demosova vlada je pripravila vse potrebno, da smo lahko razglasili slovensko samostojnost. Vendar je agresija jugoslovanske vojske hitro razblinila evforijo, ki je spremljala te zvezdne trenutke slovenske zgodovine. Slovenci smo se združili, kot še nikoli v svoji zgodovini, in se uprli agresorju. V vojni za Slovenijo smo zmagali na veličasten način, z malo žrtvami in malo gmotne škode. Z vidika vojaškega humanitarnega prava je bila ta zmaga čista kot solza. Zato gre vsem tedanjim voditeljem in veteranom vojne za Slovenijo moj globok poklon. Posebne časti in spomina pa so vredni vsi, ki so za svojo domovino Slovenijo dali največ, kar so imeli, svoje življenje.

Dragi državljanke in državljani,

Slovenija ni bila najbolj uspešna pri reformah na poti v normalnost. Tranzicija je šepala zlasti na področju gospodarstva, bančništva in sodstva. Kljub temu je Slovenija v mednarodnem merilu dosegla nekaj presežkov, ki zasenčijo slabosti tranzicije. Uspela se je mednarodno uveljaviti, umestiti v EU in Nato ter uspešno predsedovati mogočni Evropski skupnosti.

Danes nam je kriza pokazala, kako nebogljeni smo lahko, če s svojo državo in njenimi razvojnimi viri ne upravljamo ustrezno. Vse tako kaže, da novi vladi uspeva reševanje mlade slovenske države pred bankrotom. Mi smo srečna generacija, ker smo ustvarili samostojno državo. Kako bi svojim otrokom in vnukom pojasnili, da smo jo zapravili že po dveh desetletjih?

Drage Slovenke in Slovenci,

Ponovno smo pred pomembnim razvojnim mejnikom. V jeseni bomo na volitvah izbirali predsednika Republike Slovenije. Slovenska smer potrebuje nov veter, novo vizijo, novo dušo, da bo postala še bolj VARNA, še bolj SOLIDARNA, še bolj SOCIALNA, še bolj PRAVIČNA, še bolj GOSPODARSKO UČINKOVITO okolje, da bomo lahko razvijali lastno kulturo, kakovost življenja, prostost in občutek nacionalne pripadnosti, dobre odnose s sosedi in ugled v Evropski zvezi.

Drage Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani! Verjamem, da smo danes še zrelejši in še bolj izkušeni kot pred dvema desetletjema. Zato smo lahko samozavestnejši in bolj optimistični, še bolj združeni za prihodnost!

Moje iskrene čestitke vsem ob dnevu državnosti!