Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "TTIP je geostrateško orodje za mir in stabilnost"

Dr. Zver: "TTIP je geostrateško orodje za mir in stabilnost"

"Čezatlantsko trgovinsko in investicijsko partnerstvo oz. TTIP, kot ga s kratico poimenujemo, je prostotrgovinski sporazum med Evropsko unijo in Združenimi Državami Amerike," je poudaril vodja slovenske delegacije ELS v Evropskem parlamentu.

"Cilj sporazuma je z odstranitvijo trgovinskih preprek ustvariti gospodarsko rast in delovna mesta na obeh straneh Atlantika, hkrati pa ohraniti visoke delovne, socialne, okoljske in druge evropske standarde," je poudaril dr. Milan Zver.

"Če bodo pogajanja med Evropsko unijo in ZDA uspešna, bomo dobili celovit sporazum, ki bi Evropski uniji na letni ravni doprinesel 187 milijard evrov in ustvaril stotisoče novih delovnih mest. Poleg malih in srednjih podjetij, bodo koristi imeli predvsem evropski potrošniki. Zadnje raziskave kažejo, da naj bi povprečna štiričlanska družina letno zaradi sporazuma prihranila kar 545 evrov," je dejal. "Prepričan sem, da mora biti končni sporazum ambiciozen ter zavezujoč za obe strani. Imamo zgodovinsko priložnost s katero lahko izkoristimo možnosti, ki jih prinaša dostop do več deset tisoč milijard evrov obsežnega trga," je povedal.

Transparentnost pogajanj je po njegovih besedah ključnega pomena, zato pozdravlja odločitev Evropske komisije, ki sproti objavlja pomembne dokumente in obvešča javnost. "A zavedati se moramo, da je določena stopnja zaupnosti potrebna z vidika učinkovitih pogajanj," je še dejal. "Da bi zaščitili evropske investitorje, ki vlagajo v ZDA, se zavzemam in podpiram implementacijo učinkovitega ISDS mehanizma, ki bo varoval pravice naših investitorjev v Združenih Državah Amerike," je poudaril.

"TTIP je orodje za rast, nova delovna mesta, nove naložbene priložnosti, višjo konkurenčnost in visoke skupne standarde in predpise. In kar je najbolj pomembno: je geostrateško orodje za mir in stabilnost," je še prepričan vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke in podpredsednik SDS dr. Milan Zver.