Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver za TOP TV: "Ko imaš na izbiro dve slabi rešitvi, izbereš tisto, ki je manj slaba"

"Sporazum med Turčijo in EU ni optimalen, ker pa je ustavil migrantski tok, moramo oceniti, da deluje," je dejal dr. Zver.

V rednem pogovoru za TOP se je vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke in podpredsednik SDS dr. Milan Zver dotaknil sporazuma med EU in Turčijo, prvega kroga predsedniških volitev v Avstriji, evroskepticizma in britanskega referenduma o članstvu v EU.

"Osrednja tema tokratne mini plenarke v Bruslju je bila razprava o oceni, kako deluje sporazum med EU in Turčijo," je povedal. "Na zasedanju sem poudaril, da to ni optimalen sporazum, ker pa je ustavil tok migrantov, moram oceniti, da sporazum deluje. V kolikor bo šlo tako naprej, smo lahko brezskrbni," je povedal. "Ko imaš namreč na izbiro dve slabi rešitvi, izbereš tisto, ki je manj slaba in Evropa je točno to naredila," je poudaril.

Glede prvega kroga predsedniških volitev v Avstriji, kjer je zmagal kandidat svobodnjaške stranke, je povedal, da je rezultat pomenljiv. "Avstrija je igrala zaprto oziroma konzervativno migrantsko politiko, vseeno pa so ljudje glasovali za tistega, ki je bil najbolj za zaprto politiko do migrantov in beguncev," je dejal. "Prvi krog predsedniških volitev bo zanesljivo vplival na politično situacijo v Avstriji, prišlo bo do nove porazdelitev politične moči in do predčasnih parlamentarnih volitev ob koncu letošnjega leta," je ocenil. 

Dr. Milan Zver je mnenja, da se izstop Velike Britanije iz EU ne bo zgodil. "Analize kažejo, da bi Združeno kraljestvo veliko izgubilo, če bi izstopilo iz Unije. Mislim, da so Britanci racionalni ljudje in da se bodo racionalno odločili in da ne bodo tvegali. Prepričan sem, da se Brexit ne bo zgodil," je dejal in opozoril, da se pa lahko zgodi, da se "bo Grčija zapletla do te mere, da ne bo mogla izpolnjevati pogojev za članstvo v EU."