Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver za TOP TV: "Morala sta se zgoditi Pariz in Bruselj, da je levica popustila"

Vodja delegacije ELS v Evropskem parlamentu je dejal, da bo direktiva PNR bistveno pripomogla v boju proti terorizmu.

"Sporazume med EU in Turčijo deluje. Deluje pa tudi in predvsem zaradi Makedonije, ki je fizično zaprla pot migrantom," je uvodoma v pojasnil v oddaji. "Če bi se zanašali le na Grčijo, bi imeli še danes velike valove migrantov," je dejal. Opozoril je, da zgodba še ni končana, saj se že odpira mediteranska pot za migrante. "Opažam, da je Slovenija še vedno v nevarnosti, saj Avstrija zapira meje in se tako pripravlja na invazijo beguncev iz apeninskega polotoka. Naša šibka zahodna meja pa lahko privabi valove migrantov in to me skrbi," je ocenil.

O nastajanju evropske obalne straže je dejal, da že več let opozarja na potrebo po skupnih evropskih organih, njihov nastanek pa po njegovem traja prepočasi. "Evropska unija bi morala pridobiti skupne organe, ki bi bili neodvisni od nacionalnih držav in bi zastopali skupne evropske interese," je povedal. "Sedaj te dejavnosti temeljijo na principu sodelovanja in zaupanja, vendar je slednjega premalo. Frontex je še vedno papirnati tiger, podobno Europol," je opozoril. 

V pogovoru se je dotaknil terorizma, za katerega je prepričan, da je globalni fenomen in tako se mu je potrebno tudi zoperstaviti. "V zadnjih letih so se zelo razvili splet in spletne aplikacije, ki jih zelo dobro uporabljajo teroristi," je povedal in podčrtal, da bo sprejem direktive o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih (PNR) bistveno pomagal v boju proti terorizmu. "Z učinkovito uporabo teh podatkov bodo pristojni lahko ustvarili posebne algoritme in tako uspešno nadzirali teroriste," je povedal. "Pet let smo se v Evropskem parlamentu trudili, da bi sprejeli ta dokument, vendar sta se morala zgoditi Pariz in Bruselj, da je levica popustila in je parlament končno sprejel direktivo PNR," je med drugim za oddajo Evropski utrip na TOP TV povedal vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver.