Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver za TOP TV o stanju v uniji, prihodnosti evropskih šolskih sistemov in migracijah

Evropski poslanec in vodja slovenske delegacije pri Evropski ljudski stranki se je v pogovoru za TOP TV dotaknil tem, ki so jih evropski poslanci obravnavali na septembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

O novem posebnem odboru za odkrivanje pomanjkljivosti v boju proti terorizmu, katerega polnopravni član je postal tudi sam, je povedal, da bodo glavne naloge odbora ocene varnostne situacije in protiterorističnih ukrepov, ki so jih sprejele države članice. Analizirali pa bodo tudi ukrepe, ki so jih sprejemale evropske inštitucije.

V nadaljevanju je dr. Zver komentiral sicer optimističen nagovor predsednika Evropske komisije, Jean Clauda Junckerja, v katerem je poudaril predvsem višjo gospodarsko rast ter zmanjševanje brezposelnosti v Evropski uniji. Dr. Zver, pa je ob tem opozoril na nedavne ankete, ki kažejo, da kar 70% državljanov v EU še vedno skrbi problem terorizma ter nezakonitih migracij in izrazil razočaranje, da tem temam, ki najbolj obremenjujejo državljane, predsednik Evropske Komisije ni namenil več pozornosti. Prav problem nezakonitih migracij je v razpravi na plenarnem zasedanju dr. Zver izpostavil in podčrtal nujnost integracije migrantov, ki morajo, če želijo bivati na evropskih tleh, spoštovati naše vrednote ter način življenja.

Na septembrskem zasedanju Evropskega parlamenta bilo z veliko večino potrjeno pomembno poročilo dr. Zvera o nadaljnjem akademskem izobraževanju in izobraževanju na daljavo v okviru evropske strategije za vseživljenjsko učenje. Poudaril je prednosti učenja na daljavo, ki je zaradi manjših stroškov in večje dostopnosti dobra alternativa klasičnemu študiju.

Dr. Zver je ob tem naslovil tudi problema financiranja v izobraževanju. Evropski poslanec je spomnil na čas prve Janševe vlade, ko je bil dobršen del investicij ter uspešno črpanje evropskih sredstev namenjeno prav izobraževanju in šolski infrastrukturi, kar pa se žal po tem obdobju ni več nadaljevalo. Tudi v prihodnosti bo vedno težje zagotavljati zadosten vir za financiranje šolstva. Zato bodo morale države in predvsem inštitucije, ki se ukvarjajo s šolstvom, iskati dodatne vire.

»Danes je znano, da so najbolj uspešne univerze na svetu, tiste, ki niso samo državne oziroma javne, ki pridobivajo finančna sredstva tudi na druge načine, ko npr. s šolninami, v povezavi z lokalno skupnostjo, s prodajo svojega znanja na trgu, z donatorstvom, itn. Le take univerze, ki imajo dodatne vire financiranja, so lahko resnično avtonomne«, je dr. Zver opozoril na dobro prakso iz tujine.

Dotaknila sta se še uspešne zgodbe Erasmus+, ki je pogosta tema na plenarnih zasedanjih. Ravno ta teden se je odvijala razprava o proračunu, saj je povpraševanje po sodelovanju v programih Erasmus+ veliko večje kot dopušča proračun programa.

Ob koncu pa sta namenila še nekaj besed o Brexitu. Dr. Zver je prepričan, da Velika Britanija po izstopu ne bo dobila kakšnih posebnih privilegijev. »Ne more nekdo imeti samo dobrobiti, odgovornosti pa prepuščati drugim,« je dodal, saj bi le to ne bilo pošteno do ostalih članic.

V nadaljevanju vas vabimo k ogledu celotnega intervjuja za TOP TV.