Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver za TOP TV: »Politično nekorektno je, da se Madžarsko obsoja mimo veljavne presoje razmer«

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver komentira sprejetje resolucije proti Madžarski, ki naj bi kršila temeljne človekove pravice.

Izpostavil je razliko med obravnavo poljskega in madžarskega primera. Medtem, ko se je pri Poljski najprej naročilo komisiji, da ugotovi dejanske razmere, na katere  bi evropske inštitucije naknadno reagirale, se je Madžarsko s sprejeto resolucijo obsodilo direktno. Dr. Zver je poudaril, da je politično nekorektno, da se Madžarsko obsoja mimo veljavne presoje razmer. Opaža, da je evropski parlament v preteklosti že večkrat enostransko obsojal samo nekatere vlade, ki so desno sredinsko usmerjene.

Dr. Zver napoveduje, da se bo nadaljnji postopek proti Madžarski zavlekel vse do naslednje pomladi, ko se bo na Madžarskem začela volilna kampanja in bo opozicija to situacijo izkoristila v svoj prid.

V evropskem utripu še o pogajanjih z Veliko Britanijo: EU si želi korektne ločitve, da se obe strani potrudita pri pogajanjih ter čim hitreje določita nov sporazum o sodelovanju med Veliko Britanijo in EU. Dr. Zver je poudaril, de je treba misliti predvsem na ljudi,  Britance, ki so povezani z EU ter tiste Evropejce, ki sodelujejo z Veliko Britanijo.

Ob zaključku je predstavil še predlog noveliranja Evropskega ogrodja kvalifikacij, ter napoved kongresa Slovenske demokratske stranke, katere nosilna resolucija se letos glasi »Slovenija v srcu«.