Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver za TOP TV: » Slovenija bo morala poiskati sredstva za okrepitev obrambnih sposobnosti«

Po majskem mini-plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju, je bil dr. Milan Zver gost oddaje Evropski utrip na Top TV. V pogovoru z novinarjem Borisom Cipotom je dr. Zver izpostavil nekaj ključnih tem plenarnega zasedanja in njegova nastopa o medijski svobodi v Sloveniji ter kritiko delovanju Agencije Evropske unije za temeljene človekove pravice.

V razpravi o medijski svobodi na Češkem, je dr. Zver izpostavil problem slovenskega medijskega prostora, ki je še bolj asimetričen od češkega, ni dovolj uravnotežen in povsem nepluralen.

Na plenarnem zasedanju so obravnavali tudi poročilo o delovanju Agencije Evropske unije za temeljene človekove pravice. Dr. Zver je bil kritičen, ker se Agencija ukvarja le s pravicami in svoboščinami nekaterih posebnih družbenih skupin, ne ukvarja pa se dovolj s temeljnimi človekovimi pravicami. Tudi v pripravljenem načrtu dela za nadaljnjih pet let ne predvidevajo potrebnih sprememb. »Pred leti sem direktorju FRA predstavil kršenje človekovih pravic v Sloveniji, ki se je pojavilo v primeru Patria. A ni bilo pravega in ustreznega odziva«, je opozoril dr. Zver.

Predsednik ZDA, Donald Trump, ki je prejšnji teden obiskal Bruselj,  je jasno povedal svoje zahteve in sicer, da Amerika ne želi več v prihodnje kriti stroškov varnosti za nekatere članice. Predsednik Trump je jasno  zahteval, da morajo vse države članice plačati za storitev, ki jo nudi NATO. Vendar, je opozoril dr. Zver, zadeve niso tako zelo preproste, ne da se namreč tako hitro dvigniti obrabnega proračuna na dva odstotka. Dvig je seveda nujen, a mora biti postopen. Tudi Slovenija bo morala relativno hitro poiskati dodatna sredstva, da okrepimo svojo obrambo.

Dr. Zver je komentiral tudi novinarske napade glede pavšalnega zneska, ki ga evropski poslanci namenjajo za stroške delovanja pisarne v svoji državi. Pretekli teden so namreč v osrednjih slovenskih medijih evropskim poslancem iz vrst SDS očitali, da imajo svoje prostore najete pri politični stranki, kar pa je povsem v skladu s pravili Evropskega parlamenta, kot je potrdila tudi predstavnica za odnose z javnostmi Evropskega parlamenta Marjory Vand Den Broeke.