Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Zaradi jamstvene sheme za mlade je dobilo službo več kot milijon mladih"

"Dobršen del mojega dela se srečuje z mladinsko problematiko," je v oddaji Evropski utrip povedal evropski poslanec.

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu je v rednem mesečnem pogovoru za TOP TV spregovoril o izstopu Velike Britanije iz EU, o tezi: več Evrope in manj EU, o varnosti, projektu jamstvo za mlade in Erasmus+.

"Velika Britanija je jasno izrazila svojo namero," je povedal. "V vmesnem času bodo njihovi evropski poslanci soodločali o pomembnih zadevah, ki pa ne bodo vplivale na britansko življenje," je izpostavil paradoks trenutnega stanja. 

"Več Evrope in manj EU je stara teza," je povedal. Po njegovem je Unija šla v pretirano regulacijo v prejšnjem mandatu. "To ni dobro in zato so nastali tako močni protievropski pritiski," je dejal. "Države članice si namreč ne želijo pretirane regulacije in birokratskega Bruslja," je povedal in opozoril: "Na nekaterih področjih, kjer so skupni izzivi, pa je Evropska unija potrebna, ker so države članice nemočne. Tipičen primer so migranti, terorizem in energetska unija." Po njegovem je prav varnost tista točka, kjer EU potrebuje skupen nastop in skupno reakcijo. 

O projektu jamstvo za mlade je dejal, da gre na nek način za gašenje požara. "Pravilna pot bi bila, da bi države članice imele bolj razvit trg dela in boljše šolske sisteme, ki bi producirale poklicne profile, ki jih gospodarstvo potrebuje," je opozoril. "Jamstvena shema je bila vzpostavljena, da bi se državam članicam pomagalo pri premagovanju tovrstnih ovir, saj je bila v nekaterih državah brezposelnost med mladimi izjemno visoka, tudi čez 50 odstotkov," je povedal. "V Sloveniji smo imeli kar 30-odstotno brezposelnost med diplomanti družboslovnih smeri. Shema je na koncu dala zelo dobre rezultate, približno milijon mladih je zaradi nje dobilo službo v EU, v Sloveniji pa bi jo lahko hitreje implementirali," je bil kritičen.

Kot stalni poročevalec za Erasmus+ bo jeseni organiziral mednarodno konferenco, kjer bo ključna tema učna in delovna mobilnost mladih, govora pa bo tudi o volunterskem delu in o športu. "Mladim se daje veliko pozornosti. Dobršen del mojega dela se srečuje ravno z mladinsko problematiko," je med drugim še povedal dr. Milan Zver.