Nahajate se tukaj

Dr. Zver o novi Evropski komisiji in med-institucionalnem sporazumu

Evropski parlament je včeraj potrdil Evropsko komisijo, drugo, ki jo bo vodil Jose Manuel Barosso. Poleg predsednika jo sestavlja 26 komisarjev, v njej pa so predstavniki vseh držav članic EU.

Evropska ljudska stranka (EPP), katere član je tudi dr. Zver, je v novi Komisiji najmočneje zastopana politična skupina, saj kar 13 komisarjev prihaja iz njenih vrst. "Današnji dan je zelo pomemben za evropsko politiko. Ne le zaradi tega, ker je bila potrjena nova Komisija, ampak tudi zato, ker je bil sprejet sporazum o sodelovanju med Komisijo in Parlamentom," meni dr. Zver. Ta sporazum daje Evropskemu parlamentu večjo moč, kot jo je imel kadarkoli v zgodovini. Evropska komisija bo namreč morala biti pri kreiranju posameznih politik v nenehnem stiku s Parlamentom, medtem ko je bila v preteklosti relativno avtonomna. Tako kot Lizbonska pogodba, predstavlja tudi omenjeni sporazum korak naprej v razvoju evropske demokracije. "Te spremembe prihajajo zadnji hip, saj so se v zadnjem času že kazali znaki krize v evropski demokraciji", je povedal dr. Zver.

Zaupanje državljanov v temeljne demokratične vrednote in demokratične inštitucije se je zmanjševalo, kar se je med drugim pokazalo v manjši udeležbi volivcev na evropskih volitvah. Gospodarska, finančna ter posledično socialna kriza so pokazale, kako krhka je demokracija. Zato je potrebno institucionalno dograjevati evropsko demokracijo. Več pozornosti je potrebno nameniti razvoju demokratične zavesti - predvsem v t.i. postkomunističnih državah ter boju proti širjenju nacionalizma v nekaterih starih članicah Evropske unije.

Novo Komisijo v tem mandatu čakajo pomembne naloge, med drugim premagovanje gospodarske krize, ponoven zagon evropskega gospodarstva, boj proti klimatskim spremembam ter nenazadnje uveljavitev EU v svetovnem merilu. Dr. Zver meni, da ima Unija vse vzvode, da prevzame vodilno vlogo v svetu. Poleg tega bo morala Komisija uvesti novo evropsko kmetijsko politiko, ki bo usmerjena v trajnostni razvoj. Veliko dela bo imela tudi na varnostnem področju, saj teroristična mreža, ki se vedno bolj širi, grozi tudi posameznim evropskim državam. "Drugi Barossovi Komisiji ne bo lahko, vendar pa ima v rokah dovolj moči, da izpolni obljube, ki so jih komisarji podali na svojih zaslišanjih," je komentiral dr. Zver.