Nahajate se tukaj

Majsko mini-plenarno zasedanje v Bruslju

Majsko mini-plenarno zasedanje Evropskega parlamenta je zaznamovalo več praznovanj: mednarodni praznik dela, 65. obletnica konca druge svetovne vojne, praznovanje Dneva Evrope in 60. obletnica Schumanove deklaracije, na kateri temelji Evropska unija.
S sprejemom Lizbonske pogodbe je dodatno mesto v Evropskem parlamentu med drugim dobila tudi Slovenija. To mesto bo zasedla poslanka iz vrst SDS, Zofija Mazej Kukovič. Evropski poslanci smo zato glasovali o dopolnilih k Lizbonski pogodbi, ki bodo novim poslancem omogočila čimprejšnji prihod v Bruselj.
Na zasedanju smo sprejeli resolucijo o nadaljnem razvijanju Evropeane, ki bo na splet prenesla velik del evropske kulturne dediščine. Izglasovali smo tudi resolucijo o boljši preventivi in zgodnjem odkrivanju raka.
Razpravljali smo še o razvoju mreže polnilnih točk za električne avtomobile. Med razpravo o finančni pomoči Grčiji je naša politična skupina poudarila, da je poleg načela solidarnosti za Evropo pomembno tudi načelo odgovornosti.
Plenarno zasedanje se je zaključilo z obiskom podpredsednika Združenih držav Amerike, Joa Bidena. Ta je poudaril, da zavezništvo med ZDA in EU še nikoli ni bilo tako zelo pomembno kot danes in da močne ZDA potrebujejo močno EU.