Nahajate se tukaj

Milan Zver o majskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu

Evropski poslanci smo na tokratnem plenarnem zasedanju obravnavali zelo raznovrstne teme.

Razpravljali smo o tem, da morajo dobiti v Evropi samozaposlene ženske in partnerke samozaposlenih delavcev enake pravice do porodniškega dopusta kot vse ostale ženske. Zavzeli smo se za to, da bi za vse voznike tovornjakov veljala enaka pravila o času, ki ga ti lahko preživijo na cesti, ne glede na to ali so samozaposleni ali ne.

Poslanci smo se zavzeli tudi za to, da bi evropski bolniki v čim krajšem času prišli na vrsto za presaditev organov. Skupni standardi naj bi poenostavili postopke izmenjave organov v EU.

Zavrnili smo predlog za uporabo trombina, t.i. "mesnega lepila" v mesnih izdelkih in se zavzeli za to, da bi bila na vsakem kosu oblačila označena država izdelave.

Veliko časa smo namenili gospodarski krizi in njenim posledicam v državah evro območja. Članice so Grčiji namenile ogromno finančno pomoč, še več so prispevale v fond stabilnosti. Razpravljali smo o večjem finančnem nadzoru EU nad posameznimi članicami, vedno več poslancev pa meni, da mora EU postati bolj trdna gospodarska skupnost. Opozorili smo na odgovornost nekaterih posameznikov za gospodarsko krizo. Sam sem pozval k odgovornosti nekdanjega finančnega komisarja, Almunio, ki je bil do Slovenije v času prejšnje vlade zelo strog, do Grčije pa je bil očitno zelo popustljiv.

V povezavi z gospodarsko krizo se je razvnela tudi razprava o različnih načinih vodenja EU. Ena skrajnost je čim manjša integracija članic v EU, druga skrajnost pa je nastanek neke vrste nad-države, kot so to npr. ZDA.

Podobna razprava se je razvnela v povezavi z vprašanjem, ali naj EU pristopi k podpisu Evropske konvencije o človekovih pravicah ali ne. Čeprav so nekateri poslanci trdili, da je to zadeva posameznih članic, nas je večina menila, da je širitev človekovega dostojanstva in svobode na nadnacionalno raven dobrodošla.

Med drugim smo poslanci dokončno potrdili direktivo, ki odreja visoke standarde glede varčevanja z energijo za vse novogradnje po letu 2020. Prav tako smo potrdili direktivo o nalepki, ki natančno prikazuje porabo energije gospodinjskih aparatov.

Poleg tega smo poslanci podprli še predlog za ustanovitev Evropskega urada za podporo azilu, ki bi naj članicam pomagal pri izmenjavi podatkov in izkušenj na tem področju.

več v video posnetku...